NTV: Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan bellidir!

NTV, yeni yayın dönemine başladı. Yeni binası ve yeni stüdyosunda dün yayına başlayan kanal, yeni isimlere ve yeni programlara da yer veriyor. Yandaş çizgiye her geçen gün biraz daha yaklaştığı gözlenen kanal, yeni yayın döneminde de bu gidişata hız vermiş görünüyor.

NTV yeni yayın döneminde stüdyosundan program akışına, bir dizi değişikliğe gitti. Buna göre yeni yayın döneminde her yarım saatte bir haber ekranlara gelecek. Bu görevi Oğuz Haksever, Gülay Afşar, Erhan Ertürk, Sonay Dikkaya, Seda Öğretir, Ahmet Arpat, Burcu Koç, Buket Aydın ve Özlem Yurt üstlenecek. Ana haber bültenini ise Gülay Afşar sunacak.

Gökay Otyam gün boyu piyasadaki gelişmeleri aktaracak. Yeni yayın döneminde Mete Çubukçu da NTV’de her hafta “Pasaport” adlı bir program hazırlayacak. ““Pasaport”ta Ortadoğu’dan Avrupa’ya Kafkasya’dan Amerika’ya uzanan geniş bir coğrafyada güncel siyasi, sosyal, toplumsal gelişmeleri ve hayatları ekrana getirecek, dünya liderleriyle röportajlar yapacak.”

Yeni yayın döneminin anlatıldığı, Ntvmsnbc’de yer alan habere göre “NTV, bu yıl köklerine geri dönüp genlerindeki haberciliği daha da güçlendiriyor. Haber yayıncılığını, izleyicinin ihtiyacını en kapsamlı şekilde karşılayacak standarta yükseltiyor.” Ancak bir gün boyunca ekrana gelen haber kuşaklarında gözlemlenen, standartın yükseltilmesinden çok, haberlerin içinin boşaltılması ve programlara “magazinel” bir hava katılması oldu.

Rutkay Aziz’in Altın Portakal’daki konuşması makaslanmıştı
Kanalın, son dönemlerde izlediği yayıncılık politikası ve Banu Güven, Can Dündar gibi muhalif isimlerin işlerine son verildiği düşünülürse yeni yayın döneminde yaşanan değişiklikleri anlamlandırmak güç olmuyor. Hatırlanacağı üzere yandaşlaşmanın son örneği Rutkay Aziz’in Altın Portakal Film Festivali’nde yaptığı, AKP iktidarını eleştiren konuşmasının makaslanması olmuştu. "Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü"ne layık görülen Rutkay Aziz, konuşmasında AKP'yi eleştirmiş, sanatçı görevine çağrı yapmıştı.

NTV’nin bu sansürü sosyal medyada büyük tepkiye neden olmuştu.

Başbakan’dan NTV’nin patronu Ferit Şahenk’e “Ferit kardeşim” hitabı
NTV'de bir süredir yaşanan bu değişim, Başbakan Erdoğan'ın "Ferit kardeşim" diye hitap ettiği kanal patronu Ferit Şahenk'in AKP'ye yakınlaşma arayışının sonucu olarak yorumlanıyordu. Erken "tatile çıkarılan" gazetecilerden Can Dündar, tam bu kararın verildiği günlerde Milliyet gazetesindeki köşesinde şunları yazmıştı:

"Son dönem asıl endişe verici gelişme ise, çoğu medya dışından gelen kimi patronların, ‘yukarı’nın artan baskısı karşısındaki dirençsizliği o baskıyı kendi korkularıyla büyütüp kraldan fazla kralcı kesilen yöneticilerin acizliği...

Önümüzde zorlu bir dönem var:

Hangi soru sorulabilir, hangi eleştiri yazılabilir, hangi manşet atılabilir, hangi konuk çıkarılabilir, hangi siyasi müdahale nasıl bertaraf edilebilir, medya bu ortamda nasıl işlev görebilir tartışmasını çok sık yapacağız.

Ne kadar geç kalmış da olsak, bu mesleğin (kalan) itibarını korumak için hepimiz seferber olmalıyız."

Basın Odası sessiz sedasız kaldırıldı
Ruşen Çakır, Nuray Mert, Nazlı Ilıcak ve Sedat Ergin tarafından hazırlanan Basın Odası programı da tartışmaların odağındaydı. Programdan önce Ruşen Çakır ayrılmış, daha sonra da program sessiz sedasız yayından kaldırılmıştı. Nuray Mert’in seçimlerden önce Başbakan Erdoğan tarafından “Açık açık söylüyorum, bu mertlik değil, namertliktir. Böyle bir izansızlık, densizlik olur mu?” sözleriyle nasıl hedef gösterildiği düşünülürse, programın yayından kaldırılması da NTV’nin AKP ile uyuşmayan her türlü isimden ve programdan “kaçtığını” gösteriyor.

(soL - Haber Merkezi)