Mehmet Altan-Oktay Ekşi polemiği

Mehmet Altan'ın Uluslararası Adalet Divanı'nın Kosova kararını "ulus-devleti vurdular" şeklinde yorumlaması Oktay Ekşi ile aralarında bir polemik başlattı.

Star yazarı Mehmet Altan'ın, Uluslararası Adalet Divanı'nın "Kosova'nın bağımsızlığı" konusundaki tartışmalı kararına ilişkin taşkın sevinci, Hürriyet başyazarı Oktay Ekşi'nin tepkisini çekerken, ikili arasında bir polemiğin de başlamasına sebep oldu.

"2. Cumhuriyetçiliği"ni her fırsatta sergileyen Altan'ın, Ekşi ile arasında polemik başlatan "Ulus devleti Lahey'de vurdular" başlıklı üç gün önceki yazısı, Lahey'in kararının, "Sanayi Dönemi'ndeki toplumsal örgütlenme biçimi" olarak tanımladığı ulus-devleti yıktığı iddiasını dillendiriyordu. "Ulus-devlet'in Fransız Devrimi sırasında tarih sahnesine çıktığı, bunun aynı zamanda feodalizmden kapitalizme geçiş sürecini belirleyen dönem olduğu"nu söyleyen Altan, bugün ise kapitalist dönemden sanayi sonrası döneme geçildiğini, Lahey'in kararının buna işaret sayılması gerektiğini ileri sürdü.

Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nın, "halkların özgürlüğü" ile en ufak bir alakası olmayan kararı ve bütün devlet organları AB bürokratları tarafından oluşturulan, dünyadaki en büyük ABD üssüne sahip olan Kosova'nın "bağımsızlık" hikayesi, Mehmet Altan tarafından allanıp pullanarak sunuldu. Altan, "bir yandan Kosova örneğinde olduğu gibi 'küçülerek', bir yandan da Avrupa Birliği örneğinde olduğu gibi 'ulus üstü' yapılarla 'genişleyerek' iki uçtan birden yokoluşa gittiği" iddiasında bulunduğu ulus-devletin yerine, "insan odaklı" bir çağın geldiğini iddia etti.

Altan'ın diğer iddiaları ise, "burjuvazinin yerini 'yaratıcı beyinler' almakta... Para değil, buluş çağı... Yerel pazarlara değil, yerkürenin tümünde ekonomik faaliyete ihtiyaç var. Örgütlenme modeli de değişiyor... Bunun ilk sinyali 'ulus üstü' bir örgütlenme olan Avrupa Birliği tarafından verildi" şeklinde oldu.

Uluslararası Adalet Divanı'nın, "Kosova'nın 2008’de ilan ettiği 'bağımsızlık' kararının meşru olduğu" yönünde görüş bildirmesinin, "coğrafi bölünme" konusunda alınan ilk karar olarak kutsayan Altan, sevincini, "tabii ki Lahey'den çıkan kararın boyutları, Balkanların sınırlarını çok aşıyor" ifadesiyle belli etti.

Mehmet Altan'ın, başka ayrılıkçı hareketleri de cesaretlendireceği açık olan bu karara ilişkin yorumunu eleştiren Oktay Ekşi ise, Altan'ın yazısından yaptığı alıntının ardından, "göründüğü gibi yazıda söylenmeyen şey, 'sıra Türkiye'deki ulus-devletin de bölünmesine geldi'den ibaret. Zaten başlıktaki 'ulus-devlet'i vurdular' müjdesi de onu haber veriyor" dedi.

Altan, "insan odaklı" çağı henüz yakalayamadı: "Alçak, gariban, andıççı Ekşi"
Oktay Ekşi, bu yazının aslında, Mehmet Altan açıkça ifade etmese de, "sıra Türkiye'deki ulus-devletin de bölünmesine geldi"den ibaret olduğunu yazınca, Altan karşılık olarak oldukça ağzı bozuk bir cevap verdi.

Altan, "Babıâli'nin baş arzuhalcisi... Karışık zamanların en utanmaz kışkırtıcısı" sözleriyle başladığı dünkü yazısında Ekşi için, "bu yazmaz ki... Buna yazdırırlar. Nerden mi biliyorum? 'Kurucu Meclis' üyeliğinden başlayarak 28 Şubat 'Andıç'ına kadar yaşamı ortada... Üstelik 'Andıç ulağı' olarak nasıl kullanıldığının da belgesi, bir sureti de bende olmak üzere ortada durmakta" diye yazdı.

"Alçak", "gariban", "okuduğunu anlamayan" gibi sözlerle hakaret ederken bir yandan da, "Oktay Ekşi anlasın diye", konuya ilişkin ilk yazısından uzun alıntılar eşliğinde, Kosova kararına ilişkin yorumunu ikinciye aktardı.

"Buradan 'sıra Türkiye’deki ulus-devletin de bölünmesine geldi' anlamını çıkarmak ve bir 'müjde' olarak algılamak için, insanın Hürriyet Gazetesi'nin 'andıççı' başyazarı olması gerek" diyen Altan, "karşımızda gariban bir görevli var. Bu yazıyı yazdım. Çünkü. Bu yazmaz, buna yazdırırlar. Bu yazı da ona değil, bu yazıyı yazdıranlara cevap" ifadesiyle de asıl muhatabanın adresini verdi.

(soL-Haber Merkezi)