Medyada İslamcı çeşitlemeler

Zaman, Yeni Şafak, Vakit, Star, Sabah... yetmedi. Haftalık İslamcı gazete “Özgün Duruş” ilk sayısıyla çıktı.

“İslamcı liberal” olarak tanımlanan haftalık “Özgün Duruş” gazetesi 11 Eylül'de ilk sayısı ile yayın hayatına başladı. Gazeteye ilişkin “Taraf gazetesinin 'liberal' duruşunu, muhafazakar gazetelerin dini söylemi ile buluşturacak” türü değerlendirmeler yapılıyor.

Gazete haftalık olmasını “Türkiye’de haftalık yayın yapan gazete veya dergileri saymaya kalksak bir elin parmaklarını geçmeyecek. Toplam tirajı 60 bini bulmayan haftalık periyottaki yayınlarda önemli bir açık söz konusu. İşte Özgün Duruş, kendini bu açığı kapatarak önemli bir boşluğu doldurmak” iddiasıyla temellendiriyor. İlk sayısı 11 Eylül'de 24 sayfa çıkan gazetenin tamamı renkli basılmış.

AKP'nin “dönüşümü”ne rehberlik
İdeolojik iddiaları ise çok daha kapsamlı. Çıkış yazısında Türkiye'nin büyük bir dönüşüm içerisinde olduğu tespit edilerek, gazetenin bu dönüşüme “rehberlik etmesi” misyonu tanımlanmış: “Türkiye'nin bugün önemli bir dönüşüm yaşadığı, kendine yeni bir rota çizmeye gayret ettiği görüşünden yola çıkarak, böyle bir zamanda Türkiye’nin salim limanlara demir atabilmesi, geleceğinin bugünden daha iyi olabilmesi için gazetede bağımsız, muhalif ve İslami çizgide ortaya konulacak çözümlerin dikkate alınmasının hayati derecede önem arz ettiği” belirtiliyor.

Sistem sorunu ama hangi sistem?
Gazete bir “sistem sorunu” tarif ediyor ve kendisini “sistemin dışında” konumlandırıyor. Ancak dışına çıkılması gereken sistemin ne olduğu ortaya konulmamış. Çıkış yazısındaki ipuçlarından sistem ile kastedilenin AKP eliyle gerçekleştirilen “Cumhuriyetin tasfiyesi-Yeni Osmanlının kuruluşu” olduğunu anlamak zor değil.

“Türkiye'nin iyi yönetilmediğini” söyleyen gazete bu “iyi yönetilmemeyi” “sistemin temel parametrelerinin Türkiye’yle, Türkiye insanıyla, Türkiye tarihiyle barışık olmaması” ile açıklıyor ve “Türkiye’nin çok büyük sorunları var ve herkes bu sorunlara sistem içerisinde kalarak çözüm üretmeye çalışıyor. Oysaki bu, büyük bir yanılgıdır. Sorunların çözümü, sistem dışına çıkmakla mümkündür” diyor.

“Kürt açılımı”nın din ayağı
Gazetenin ilk sayısı, hangi misyonla yol çıkıldığını özetler nitelikte: “86 yıl aradan sonra Türkiye değişiyor ama statüko direniyor” manşeti ile çıkan gazetenin ilk sayısı büyük ölçüde hükümetin “Kürt açılımı”nın dini yönünü kuvvetlendirmeye ayrılmış. İlk sayının sürmanşetinde “Kürt medreselerine yasal statü tanınsın” başlığıyla Müfid Yüksel'le yapılan söyleşi yer alıyor. Kürtlerin Osmanlı'ya bağlılıklarının sebebinin halifelik olduğunu ileri süren Yüksel PKK'nın seküler, laikçi, dayatmacı, din karşıtı, baskıcı tutumunu eleştiriyor.

İslamcı medyada yelpaze genişliyor
Gazetenin yazarları arasında “İslamcı basından” şu isimler bulunuyor: Ali Bulaç, Yıldız Ramazanoğlu, Ümit Aktaş, Altan Tan, Ramazan Kayan, Turan Kışlakçı, Abdulaziz Tantik, Esan Gül. Gazete bu isimlerle birlikte İslamcı basının çeşitli gazetelerinden yazarları bünyesinde birleştirmiş oluyor.

Özgün Duruş ile birlikte, giderek genişlemekte olan İslamcı medya, liberalinden radikaline, açık hükümet destekçisinden, “eleştirel”ine bünyesine bir de “Taraf liberali” çeşidini ekleyerek yoluna devam ediyor.

(soL-Haber Merkezi)