Defne Samyeli: TÜİK pedime kadar her şeyi sordu

TÜİK'in hane anketine katılmadığı için 600 TL ceza ödeyen Defne Samyeli 'özel hayatın gizliliğini içeren sorular' gerekçesiyle davasını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) hane anketine katılmadığı için 600 TL ceza ödeyen Defne Samyeli davasını AYM’ye taşıdı. Samyeli, 2013 yılı Tüketici Fiyatları Endeksi’ni belirlemek için ailelerin aylık giderlerini de yakın takibe alan ve bu kapsamda kapısını çalan TÜİK görevlilerinin sorularına ilişkin, "Araştırmada ne yersiniz, ne içersiniz, misafiriniz eve ne getirir, hepsinin tek tek kayda alınması, evinize gelenlerin bilinmesi özel hayatın gizliliğine aykırı. Evimde pedime kadar her şeyi sordular" dedi.

TÜİK'in bu başvurusu Samyeli tarafından, “Anket çok kapsamlı sorular içeriyor. Bunları yanıtlayacak vaktim yok. Ayrıca bazı sorularda istenen bilgiler özel hayatın gizliliğini ihlal edecek nitelikte” diyerek kabul edilmemişti.

Bunun üzerine TÜİK yetkilileri Samyeli’ye kurumlarına yardımcı olmadığı gerekçesiyle 920 TL para cezası kesti. Cezayı erken ödeme yaptığı içinde kendisine 320 TL indirim yapılan ünlü sunucu, avukatı aracılığıyla cezanın iptal edilmesi için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak savcılık takipsizlik kararı aldı. Samyeli’de son çareyi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmakta buldu, cezanın iptal edilmesini talep etti.

'Pedimi bile sordular'
Vatan gazetesinden Çağdaş Ulus'un haberine göre Samyeli, şunları anlattı: “Araştırmada ne yersiniz, ne içersiniz, misafiriniz eve ne getirir, hepsinin tek tek kayda alınması, evinize gelenlerin bilinmesi özel hayatın gizliliğine aykırı. Evimde pedime kadar her şeyi sordular. Bu nedenle görevlilere yardımcı olmadım. Özellikle benim evimin seçilmesini de anlayamadım. Ayrıca TÜİK’in resmi internet sitesinde, ‘Sayımlarda geçerli mazereti olmadan verilen görevleri yapmaktan kaçınanlara 500 TL idarî para cezası uygulanır’ yazıyor. Birincisi ben mazeretimi kendilerine ilettim. İkinci olarak bana 920 TL ceza kesildi. Kesilen ceza neden fazla?” dedi.