5 gazeteci Esad'dan randevu aldı, Erdoğan'ın danışmanı onay vermeyince görüşme iptal oldu

5 gazetecinin Beşar Esad ile görüşmek için randevu aldığı ancak Başbakan Erdoğan'ın danışmanının olumsuz görüşü üzerine randevunun iptal edildiği ortaya çıktı. Söz konusu danışmanın böyle bir röportajın Esad yönetimine yarayacağı düşüncesini ilettiği belirtiliyor.

Hürriyet gazetesinden Ertuğrul Özkök, Kanal D ve Posta gazetesinden Mehmet Ali Birand, Radikal gazetesinden Fehim Taştekin, Habertürk gazetesinden Amberin Zaman ve Cumhuriyet gazetesinden Utkuçakırözer'in Beşar Esad ile röportaj için randevu aldığı ancak Başbakan Erdoğan'ın bir danışmanının Doğan Grubu yöneticilerine konu ile ilgili onay vermemesi üzerine randevunun iptal edildiği ortaya çıktı. Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı'nın da gazetesinin köşe yazarı Amberin Zaman'a "İstersen röportaj yap ama ben Esad röportajını gazeteme basmam" dediği ifade edildi.

Gazeteciler.com'ın haberine göre, söz konusu 5 gazetecinin Beşar Esad'dan röportaj için randevu almasına Akşam gazetesi yazarı Hüsnü Mahalli aracılık etti. 29 Haziran Cuma günü (yarın) için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan randevu alındı. Ancak bu noktada araya Başbakan Erdoğan'ın danışmanı girdi.

Birand ile Özkök'ü Doğan Grubu üzerinden Erdoğan'ın danışmanı engelledi
Yine gazeteciler.com'da yer alan bilgilere göre, Birand ile Özkök, Beşar Esad ile yapacakları röportajdan Doğan Grubu yöneticilerini haberdar ettiler. Doğan Grubu yöneticileri röportaj hazırlığını Başbakan Erdoğan'a "çok yakın olan, kamuoyunda onun yol haritasını çizen kişi olarak tanımlanan etkin bir isme" danıştılar. Bu dönemde yapılacak bir Esad röportajının sakıncalı olup olmayacağını, Türk dış politikasını zarar verip vermeyeceğini sordular. Erdoğan'a çok yakın olduğu belirtilen bu kişi de "Röportaj Esad'a propaganda şansı verir" diyerek olumsuz görüş iletti.

Fatih Altaylı'dan Amberin Zaman'a veto: Esad röportajını basmam
Habertürk'ün Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Amberin Zaman'ın Esad ile olan randevusunu doğruladı.

Altaylı, "Daha önce bana da böyle bir davet gelmişti. O zaman Türkiye'nin Şam Büyükelçisi (yakın arkadaşım) Ömer Önhon bana "Seni sanal bir dünyaya götürüp gezdirecekler. Söyledikleri ve gösterdikleri hiçbirşey gerçek değil" demişti. Bunun üzerine ben gitmekten vazgeçmiştim. Amberin Zaman, Esad ile olan görüşmeye davet aldığını bana söyleyince ona bunları anlattım ve "İster git ister gitme... Ama ben böyle bir durumda Esad ile ilgili bir şeyi gazetemde kullanmam dedim... Kararı Amberin'e bıraktım" dedi.

Egemen medya egemenlerin hizmetinde
Gazetecilik açısından olması gereken ve aslında oldukça normal olan bir röportaj, "Esad yönetimine yarar" gibi tamamen siyasi iktidarın çıkarları nedeniyle yapılamamış oldu. Bu olay ile birlikte, Türkiye'de ana akım medya kuruluşlarının siyasi iktidara bağımlılığı ve AKP'nin medyadan beklediğinin, Suriye'ye karşı düşmanlığı körükleyen ve kara propaganda ürünü olan 'haberler' olduğu bir kez daha görülmüş oldu.

Radikal'den Fehim Taştekin'e izin yok
Doğan Grubu'na ait bir başka gazete olan Radikal'in dış haberler editörü Fehim Taştekin'in de Suriye'de Beşar Esad ile röportaj yapacak kişiler arasında olduğu ancak Doğan Grubu ve Radikal gazetesi yönetiminin buna izin vermediği öğrenildi.