"Zeki ve Güvenilir" Merkel, Beyaz Saray'da

Obama ve Merkel, "tek başına üstesinden gelinemeyecek" konuları baş başa görüştüler. Merkel'in ziyareti, Almanya'da yaklaşan seçim için bir yatırım olarak görülüyor.

soL (DIŞ HABERLER) Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cuma günü Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama tarafından ağırlandı. İkilinin yaptığı görüşme, Merkel'in deyimiyle "tek başına üstesinden gelinemeyecek konular"ı kapsıyordu: İran'la ilişkiler, Ortadoğu'daki "barış" harekatının geleceği, Rusya ile ilişkiler, Guantanamo kampı, çevre kirliliği ve ekonomik kriz.

Görüşmenin ardından yapılan yarım saatlik basın toplantısında öne çıkan, Almanya ve ABD'nin önemli konularda birlikte davranacağına ilişkin mesajlardı. Obama, Almanya'yı ve Merkel'i çok sevdiğini söyledi ve özellikle çevre sorunu ve alternatif enerji teknolojisi konusundaki adımlarını övdü. Merkel'in Obama'dan çevre konusunda ülkenin atması gereken adımlara dair somut ve doyurucu bir cevap alamadığı biliniyor. Diğer taraftan Merkel, halen Guantanamo kampında tutulan tutuklulardan ülkesine kabul edilmesi talep edilenler için somut bir "evet" demedi. Almanya, kısmen kapatılması planlanan Guantanamo kampından tutuklu kabul etmekten bugüne kadar kaçınmıştı. Bu görüşmede de sadece, bu görevden kaçılamayacağının farkında oldukları yönünde bir açıklamada bulundu. Bu gelişmeler ışığında, Merkel'in Washington ziyaretinin amacı somut sonuçlar almaktan daha çok hem Eylül'de Almanya'da gerçekleşecek olan genel seçime bir yatırım hem de Ortadoğu ve İran hakkında söylemlerini güçlendirme olarak yorumlandı.

Görüşmede İranlılar'ın barışçıl gösteri haklarının arkasında olunduğu ve gösterilerin şiddetle bastırılmasının "kabul edilemez" olduğu vurgulandı. İkilinin daha çok vurguladıkları ise İran'ın nükleer programının durdurulması gerektiğiydi. Merkel, bu konuda Rusya ve Çin'le de ortaklaşılması gerekliliğini öne çıkardı.

Alman basınında, ikilinin dünya siyaseti konusunda aldıkları kararlar ya da verdikleri mesajlardan daha çok, Obama'nın Merkel'i öven şu sözleri geniş oranda yer buldu:
"Gönlümde Almanya için hep sıcak bir köşe var."
"Bu sıcaklığın bir nedeni de Başbakan Merkel'i sevmem".
"Merkel'i zeki ve güvenilir buluyorum. Bir şey söylediğinde, ona inanıyorum".