Üniversite tezleri çöpe attı iddiası

Gazi Üniversitesi’nde yaklaşık 800 eski tezin çöpe atıldığı iddia edilirken, ilgili enstitü konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne ait yaklaşık 800 yüksek lisans ve doktora tezinin "atık kâğıt" olarak çöpe atıldığı iddia edildi.

Basında yer alan haberlere göre, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, "yeni yapılan tezlere yer açmak" ve "arşivlerde yer kalmaması" gerekçeleriyle, yaklaşık 800 yüksek lisans ve doktora tezini "atık kâğıt" olarak çöpe attı. Yaklaşık iki ay önce gerçekleştiği iddia edilen olaya göre, Enstitü, tezlerin yanında, eski öğrencilere ait dokümanları, ödevler, çeşitli projeler ve geçmişe dönük muhasebe kayıtlarının da aralarında olduğu birçok belgeyi atık kâğıt olarak bir firmaya verdi. Firmaya verilen tezlerin 1989 ile 2000 yılları arasında ve genellikle ekonomi ve iktisat yapılan çalışmalar olduğu ifade edildi. Basında yer alan haberlerde, enstitünün 2005 yılından itibaren tezlerin CD"ye aktarılmış hallerini arşivlemeye başlaması nedeniyle atılan tezlerin dijital ortamda yedeği bulunmadığı söylenirken, tezlerin yalnızca girişi, konusu ve yazarı gibi bazı sınırlı bölümlerinin bilgisayar ortamında tutulduğu iddia edildi. Enstitünün "Tez Yazım Esasları Yönergesi"ne göre tezlerin basılı ve karton kapaklı hallerinin tez arşivinde bulundurulması gerekiyor.

Enstitüden açıklama
Enstitü Müdürü Fevzi Rifat Ortaç ise basında "Gazi Üniversitesi'nde Skandal" başlığıyla yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı. Ortaç açıklamasında, tezlerin atık kağıt olarak bir firmaya verildiği iddialarını yalanlarken, "Enstitümüzde yazılan tüm tezlerin bir örneği Milli Kütüphaneye, bir örneği YÖK Kütüphanesine, bir diğer örneği Gazi Üniversitesi Kütüphanesine gönderilmektedir. Ayrıca tezin bir örneği de Enstitü arşivinde bulundurulmaktadır" dedi. Haberlerde atıldığı öne sürülen 1989 - 2000 yılları arasındaki tezlerin basılı olarak arşivde bulunduğunu söyleyen Ortaç, "Basında yer alan haberin gerçekle bir ilgisi bulunmamaktadır" iddiasında bulundu.

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Fevzi Rifat Ortaç, geçen yıl Ağustos ayında, üniversitenin rektörlüğüne Rıza Ayhan'ın atanmasının ardından, enstitü müdürü Şiir Yılmaz'ın istifasının ardından yeni rektör tarafından bu göreve getirilmişti.