Ulusal egemenlik ayağa düştü

Irak’ta dün 131 bin Amerikan askeri şehirlerden askeri karargâhlara çekildi. Hükümet 'Ulusal Egemenlik Günü" ilan ederken, bazı Iraklılar sokaklarda kutlama yaptı. Direnişçiler ise ülke genelinde eylemler gerçekleştirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Irak'ta dün işgalci ABD askerlerinin çekilmesi davul zurnayla kutlandı. Ancak 131 bin ABD askerinin kentlerden çekilmesi sadece Amerikan ordusunun sokaklarda "polislik görevini" Irak ordusuna bırakmasından ibaret. İşgal ise tüm yıkıcılığıyla devam ediyor.

ABD'nin 2003'te olmayan nükleer silahları bahane göstererek işgal ettiği Irak'ta dün Amerikan askerleri sokaklardaki kontrol görevini sonlandırdı. ABD Başkanı Barack Obama'nın 2011'e kadar Irak'tan çekilme planının bir parçası olarak, ülkedeki 131 bin ABD askeri dün Irak'taki şehirlerden çekilerek, güvenliği Iraklı güçlere devretti. Ancak askerler ülkeden ayrılmadı, sadece kent dışında inşa edilen askeri karargâhlara çekildi. Vaşington ile Bağdat arasında daha önce imzalanan antlaşmaya göre yürütülen geri çekilme operasyonunda Amerikan ordusu, gerekli olduğunda ve Iraklı yetkililer izin verdiği takdirde yeniden kentlere müdahale edebilecek.

İşbirlikçi başbakan: Büyük zafer
ABD askerlerinden güvenliği devralmak için düzenlenen askeri törende direniş güçlerine gözdağı veren Maliki, "Bugün çok mutluyuz. Ancak bu mutluluğumuz üzüntü ile karışıktır. Mutluluğumuz Irak milletinin gösterdiği tarihi başarı içindir. Üzüntümüz ise teröristler ve Baas taraftarları tarafından öldürülen arkadaşlarımızı kaybettiğimiz içindir" diye konuştu. Irak İçişleri Bakanı Cevad El Bolani ise, daha atmaları gereken önemli adımlar olduğunu ifade ederek, işlerinin kolay olmadığını bildiklerini söyledi. Bolani, "İstihbarat toplama ve teknik kabiliyetlerimizi geliştirmemiz gerekiyor, çünkü gelecekteki savaş istihbarat savaşı" diye konuştu. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü Bryan Whitman, ABD'nin 120 üs ve tesisi kapattığını ve Iraklılara devrettiğini belirterek, gün sonunda 30 üs ve tesisin daha kapatılacağını ya da Iraklılara devredileceğini söyledi.

Bazı Iraklılar ise Başbakan Maliki tarafından 30 Haziran "Ulusal Egemenlik Bayramı" ilan edilen günde sokaklarda kutlama yaptı. Başkent Bağdat'ta da havai fişekli kutlamalar yapıldı. Iraklılar çiçekler ve bayraklar ile süsledikleri arabalarıyla kent sokaklarında tur atarken, denetim noktalarındaki hoparlörlerden Irak'ı öven şarkılar yükseldi.

Altı yıl önce de Iraklıların küçük bir kısmı Saddam Hüseyin'in devrilmesini kutlayıp Amerikan askerlerinin gelişini memnuniyetle karşılamıştı. Bağdat'ın merkezinde bulunan Saddam Hüseyin heykeli, bir Amerikan zırhlı aracı kullanılarak yıkılmış, 24 yıllık rejimi sembolize eden heykelin etrafında Iraklıların dans ederek ABD askerlerinin ülkelerine demokrasi vaadiyle gelmesini kutlamıştı. Kuzey Irak'ta ise halk Bağdat'ın düşüp ABD askerlerinin gelmesiyle sokaklara dökülmüştü.

Ancak ABD işgaliyle birlikte Irak halkının asıl tepkisi çok güçlü bir direniş hareketi yaratmak oldu. Ne ABD ne Iraklı işbirlikçiler 6 yıl boyunca bu hareketi bastıramadılar.

Hâlâ 130 bin asker var
Her ne kadar 131 bin ABD askerinin sokaklardan çekilmesi sürekli aramalardan bunalmış Iraklılar için büyük önem taşısa da ABD'nin Irak'taki işgali bitireceği söylenemez. Dünkü devir teslimine göre ABD sadece sokaklardan çekilecek. ABD eğitim ve destek operasyonuyla işgale devam edecek. Irak güçleri, zorluklarla yüzleştiklerinde ve yardıma ihtiyaç duyduklarında, Amerikalılardan müdahale etmelerini isteyebilecek. Öte yandan Amerikan ordusu ile bu ay yapılan anlaşmayla Irak'taki mevcut askeri üslerin, çekilmeden sonra da açık kalacağı açıklanmıştı. ABD askerlerinin Irak'taki etkinliğini gösteren anlaşmayla ABD, "çekilmeden sonra da Sadr kentindeki Comanche Güvenlik Merkez üstte varlığını sürdürecek. Çekilmenin ABD askerinin işgalini bitirmediğini kanıtlayan örnekleri çoğaltmak mümkün. Çekilmeyle aynı gün gelen habere göre Irak hükümeti, 1972'den beri ilk kez uluslararası şirketlerin petrol kaynaklarını teslim etti.

Irak şehirlerinde uyumayacaklar ama işgal devam ediyor
Iraklı El Akbar'a göre "ABD bundan sonra Irak şehirlerinde uyuyamayacak. Ama güvenlik güçleri kontrolü elinde tutmaya devam edecek. Nicola Nasır ise geri çekilme sadece ABD ordusunun Irak sokaklarında "polislik" yapamayacağının anlamına geldiğini, işgalin ise devam edeceğini söyledi.

İşgalci askerlerden dördü öldü
İşgalci güçler kent sokaklarından çekilirken dört ABD askerinin Bağdat'ta çıkan çatışmada hayatını kaybettiği haberi geldi. Dört ABD askerinin ölümüyle 2003 yılından beri ülkeyi işgal eden Amerikan ordusundan ölen asker sayısı 4.321'e yükseldi.

Kerkük'te ise bir patlamada 30'u aşkın kişinin öldüğü haberleri geldi.

ABD ve İngiliz güçlerinin, Saddam Hüseyin'i devirmek üzere Irak'ı işgal ettiği 20 Mart 2003'ten, dün kentlerde güvenliğin Irak güçlerine devredilmesine kadar geçen süreçte neler yaşandı:

*9 Nisan 2003: ABD güçleri Bağdat'ı ele geçirdi. Saddam Hüseyin ortadan kayboldu.

13 Temmuz: ABD denetimi altında seçilen 25 Iraklının oluşturduğu Irak Yönetim Konseyi Bağdat'ta göreve başladı.

13 Aralık: Amerikan güçleri, Saddam Hüseyin'in Tikrit yakınlarında tutuklandığını açıkladı.

2 Mart 2004: Bağdat'ta ve Şiilerin kutsal kenti Kerbela'da düzenlenen saldırılarda 171 kişi öldü.

8 Mart: Irak Yönetim Konseyi geçici anayasayı imzaladı.

19 Ekim 2005: Saddam Hüseyin mahkemeye çıkarılarak, 1982'deki suikast girişiminden sonra Duceyl'de 148 Şii'nin öldürülmesinden, insanlığa karşı suç işlemekle itham edildi.

15 Aralık 2005: Genel seçimler yapıldı.

10 Şubat 2006: Seçim sonuçlarına göre, Şii İttifakı 128 sandalye ile meclisin çoğunluğunu elde etti, Sünni Araplar 58, Kürtler 53 milletvekili çıkardı.

30 Aralık 2006: Saddam Hüseyin idam edildi.

15 Haziran 2006: Irak'ta asker sayısını artıran ABD, şiddeti dizginlemek için asker sayısını 160 bine tamamladığını bildirdi.

27 Şubat 2009: ABD Başkanı Barack Obama, Irak'taki muharebe operasyonlarını 31 Ağustos 2010'a kadar bitirme planını açıkladı, ancak Irak güçlerini eğitmek için ülkede 50 bin asker bırakacağını söyledi.

7 Nisan 2009 Obama Bağdat'ı ziyaret etti.

30 Haziran: ABD güçleri, ikili anlaşma uyarınca, Irak'ta yerleşim yerlerinden çekilerek, şehir dışlarındaki üslere yeniden konuşlandı.