Toptan: Nazım'ın mezarı Moskova’da kalsın

Meclis Başkanı Köksal Toptan, Moskova’da Nazım Hikmet’in mezarına bir ziyaret gerçekleştirdi. Toptan, burada gazetecilere "Mezarın burada kalması belki de daha iyidir" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) TBMM Başkanı Köksal Toptan, Moskova gezisi sırasında Nazım Hikmet'in Novodeviçi Mezarlığı'nda bulunan mezarını ziyaret etti. Toptan burada yaptığı açıklamada, Nazım Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmemesinin "belki de daha iyi" olacağını söyledi.

Köksal Toptan, "Burada mezarının bulunması, tüm Türklerin burayı ziyaret etmesi, aslında Nazım'ın vatana duymuş olduğu hasretin karşılığı olarak Nazım Hikmet'e duyduğumuz sevgiyi ifade etmesi bakımından önem taşır" dedi.

Toptan, "Dileği, Anadolu'da bir köyde defnedilmesi ve baş ucunda bir de çınar ağacı olmasıydı. Ama kendisinin burada sevgili eşiyle olması, onun için de önemlidir" diye ekledi.

Nazım'ın mezarının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili tartışmaya değinen Toptan, "Belki burada kalması daha iyi. Bu konuda pek bir şey söylemek istemiyorum. Burada bulunduğu müddetçe, Türkiye ile Rusya arasında zaten var olan kültürel derinliğe katkı sağlaması, önemlidir" diye konuştu. Toptan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, mezarın Türkiye'ye getirilmesi için çalışmalar yaptığını belirtti.