soL'da Ortadoğu'daki Türkiye

Haftalık soL dergisinin son sayısı, AKP iktidarının, Türkiye'yi "Ortadoğu'da söz sahibi yapma" manevralarını değerlendiriyor, emperyalizmin hizmetinde görevlendirilmelerden ibaret "stratejik siyaset"lerin, ülkeyi ne yönde etkileyeceği üzerinde duruyor. Bizzat ABD ve İsrail tarafından memnuniyetle karşılanan, İsrail'e göstermelik karşı çıkış sürecinde puan toplayan AKP'nin bölgeye asker gönderme ve Hamas'ı "yatıştırma" planlarının olası sonuçlarını ele alan kapak dosyasında, İsrail'in Gazze'de hedeflerine vardıktan sonra ilan ettiği ateşkesin ardından, emperyalizmin savaşı masa başında farklı şekillerde sürdüreceği analizi de yer alıyor.

Derginin, "devlet kademesi"ndeki uyumluluk izleniminin medyada ve toplumun kimi kesimlerinde yarattığı iyimserliğin, Amerikancılık noktasında bir uzlaşma yaşandığı ve bunun çözülmeyi hızlandırdığı gerçeğini örtmesine karşı uyaran yazısını, Ergenekon operasyonunun bu sürece katkıda bulunan yönlerinin sergilenmesi izliyor.

Ekonomi sayfalarında kriz değerlendirmeleri, Türkiye'nin seçeneklerini sunuyor: "Halkı yoksul İslamcı bir vergi cenneti olmak, ya da yeniden kuruluş."

soL'un bu haftaki orta sayfa konuğu, şubat ayındaki 9. Genel Kongre ve öncesindeki Türkiye Konferansı vesilesiyle, TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan. Kongre sürecini, genel olarak Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasal atmosferle birlikte değerlendiren Okuyan, hızla felakete sürüklenen bir ülkede, buna dur diyebileceklerin de aynı ataklığı gösterebilmesi gerektiğini söylüyor.

TRT'nin "Şeş" kanalında süren yayınının etkileri, Diyarbakır'da, Van'da yapılan röportajlarda halkın kanala bakışının da yansıtılmasıyla ele alınıyor.

AKP hükümetinin Nâzım Hikmet'in vatandaşlığa iade kararının değerlendirilmesine, Refik Durbaş, Kemal Özer, Arif Damar ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin yorumları eşlik ediyor.

Dünya sayfalarında ilk sırayı "bale ile rap arasında"ki geçiş sürecinde, IMF'nin "satışa çıkardığı" ülke Belarus'un aldığı dergi, insanları Obama rüyasından "Enternasyonal" marşının dizeleriyle uyanmaya çağırıyor.

"Okumaca-Dinlemece" bölümü, "özgür bir Filistin, özgür bir dünya" isteyen, pasaportu "vatan haini damgalı" bir Yahudi müzisyene, Gilad Atzmon'a ayrılmış.

Kemal Okuyan'ın köşesinde, bir kez daha Ergenekon karşısındaki konumlanışları vesilesiyle, "sol"u değerlendiren yazı, "Hepiniz Amerikancısınız" başlığını taşıyor.

soL, arka kapağında, Hrant "Dayday"a yazılan bir mektuba ve Avukat Gonca Demir'in Dink cinayetine ilişkin görüşüne yer veriyor.