Rektör adaylarından bol vaat

İstanbul Üniversitesi rektörlük seçimleri öncesinde, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği "Rektör Adayları Konuşuyor" başlıklı bir toplantı düzenledi. Toplantıya, son günlerde adları gündemde olan Yunus Söylet, Erhan Eyüboğlu ve Ali Akyüz katılmazken, bazı adayların seçim vaatlerinin piyasacılıkla bezenmesi dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği, yaklaşan rektör seçimi öncesinde, adayların kendilerini tanıtan sunumlarını içeren bir toplantı düzenledi. 13 rektör adayından sadece 7'sinin katıldığı toplantıya, adları gündemde olan ve AKP'ye yakınlığı ile anılan adaylardan Yunus Söylet ile ilk sıralarda yer alması beklenen Erhan Eyüboğlu ve Ali Akyüz katılmadılar.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi 14 Mart Amfisi'nde saat 13.30'da başlayan, üniversitenin öğretim üyelerinin ilgi ve katılımının düşük olduğu görülen toplantıda, adaylardan Ahat Andican, Veysel Batmaz, Gülçin Bermek, Melih Boydak, Kadir Erdin, Faruk Erzengin, Seyfettin Uludağ ve Gediz Akdeniz yer aldılar.

Piyasacılık temel unsur
Toplantıda adayların vaatleri, çoğunlukla dekanlık seçimleri ve üniversitenin kaynak sorunu üzerinde yoğunlaşırken, "piyasacılık dalında", üniversitenin "işletme" haline getirilmesini savunan, çocuk istismarcısı Vakit yazarı Hüseyin Üzmez'in tahliye olmasını sağlayan raporun imzacılarından Seyfettin Uludağ, adaylar arasında öne çıktı. Uludağ, İstanbul Üniversitesi'nin temel sorununu "işletme olamamak"ta görüyordu. Rektör seçilmesi halinde üniversitenin ekonomik özerliğe kavuşacağını söyleyen Uludağ, devlet bütçesine bel bağlanamayacağını savundu. Uludağ, sağlık alanında tam bir talan anlamına gelen yeni Sosyal Güvenlik Kanunu'nun uygulanmasını etkin hale getireceğini de ifade etti. Anavatan Partisi eski Devlet Bakanı Ahat Andican'nın rektörlük vaadi, üniversitenin ekonomik gelir ve giderlerinin toparlanması yönündeyken, Boydak, üniversitenin piyasalaşması yönündeki adımlarından biri olan KOBİ'lerin Ar-Ge araştırmalarına yardımcı olacak teknokent projesi üzerinde durdu.

Vaatler uçuştu
Adaylardan Gülçin Beymek, üniversitede öğrencisinden öğretim elemanına laiklik karşıtı tutumlara karşı mücadele edeceğini söyledi. Öğretim elemanlarının, kendisinin Zaman gazetesindeki röportajına dikkat çekerek, laiklik karşıtlarıyla mücadele söz konusuyken, neden Fethullahçı bir yayın organına röportaj verdiği sorusuna, daha önce Sabah, Akşam ve Milliyet'te de röportajlarının yayınlandığı, Ergun Babahan ya da Ekrem Duman ile de görüşebileceği yanıtını verdi.

Toplantıda adayların vaat yarışına girmeleri dikkat çekti. Kadir Erdin, yayın yapacak bir öğretim görevlisine 5 bin YTL teşvik ödülü vereceğini söylerken, kendisinin bir 68'li olduğunu iddia eden Gediz Akdeniz, öğrencilerin siyasetle ilişkisini sınırlandıracağını ifade etti. Toplantıya katılan tüm adaylar, sunumlarının başında, "Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyet kazanımlarına" saygılı olacaklarını belirttiler.

Toplantıya katılmak isteyen öğrenciler tartaklandı
Toplantı sırasında öğrencilerin de katılma istekleri "şiddetle" reddedildi. Üniversitenin özel güvenlik birimleri, Öğrenci Kolektifi'nden öğrencilerin toplantıya girmelerini tekme ve telsiz darbeleriyle engelledi. Öğrenciler, toplantının yapıldığı 14 Mart Amfisi'nin kapısı önünde oturarak rektör adaylarının çıkışını beklediler. Adaylar öğrencilerin içeri alınması gerektiğini belirtirken, öğrenciler rektörlük seçimleriyle ilgili açtıkları imza kampanyasını anlattılar.