Patronların seçimi

Yerel seçimlerin sonlanmasının ardından başta patron örgütü TÜSİAD olmak üzere patronlar ardı ardına yaptıkları açıklamalarla hükümete "gerçek gündemi” hatırlattılar. Patronların derdi, seçim dolayısıyla “anlayış gösterdiklerini" ima ettikleri ekonomi ile ilgili önlemlerin artık "popülist" kaygılar olmaksızın hayata geçirilmesi gerektiğiydi.

soL (HABER MERKEZİ) Yerel seçimlerin sona ermesinin ardından patronlar hükümete kedilerini hatırlattılar. TÜSİAD'ın yanı sıra Güler Sabancı, Nazif Zorlu gibi patronlar seçimin hemen ertesi günü yaptıkları açıklamalarla yerel seçim boyunca "gerçek gündem"in arka plana itilmesine göz yumduklarını ancak şimdi hükümetin acilen bu konuya el atmasını istediklerini belirten açıklamalarda bulundular. Patronların "gerçek gündem"den kastı ekonomik krizden etkilenen sermaye sahipleri lehine önlemler alınması ve AB ile entegrasyona hız verilmesiydi.

"Seçim yüzünden krize karşı önlem alınamadı"

TÜSİAD tarafından yapılan yazılı açıklamada yerel seçimlere kriz koşullarında gereğinden fazla önem verildiğinden yakınılarak "Bu yerel seçim süreci, siyasi tarihimizde pek rastlanmayan bir biçimde genel seçim havasında sürdürülmüştür. Bu süreçte, küresel ekonomik kriz ile mücadele, maalesef, yerel seçimlerin gölgesinde kalmış, bu durumun sonucunda kriz yönetiminin gerektirdiği hız ve kararlılık yeterince sergilenememiştir" deniliyor ve "yerel seçimlerin yarattığı siyasi dalgalanmaların artık geride bırakılarak, Türkiye'nin bir an önce gerçek gündemine odaklanması elzemdir" uyarısında bulunuluyor.

Açıklamada ayrıca Türkiye'nin 2014 AB'ye tam üyeliği hedeflediği hatırlatılarak bu doğrultuda reformların hayata geçirilmesi beklentisi de dile getiriliyor.

"Kriz ve AB süreci öncelikli"

Benzer bir açıklama yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da ekonomik kriz koşullarının devam ettiğini hatırlatarak "Artık hep beraber 29 Mart'ı geride bırakıp gelecek için çalışmalıyız. Türkiye'nin, seçim havasından çıkıp, ekonomik krize karşı yangın söndürücü tedbirlere devam ederken, orta ve uzun vadeli kalıcı önlemler alması gerekmektedir" uyarısında bulunuyor. Sabancı'nın da başlıca kaygılarından biri AB süreci. Önceliğin Avrupa Birliği sürecini yeniden canlandırmak olması gerektiğini ifade ediyor.

"Seçim bitti işimize bakalım"
Zorlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da "artık seçimler bittiğine göre önümüze, işimize bakalım" diyenlerden. Set-Bir Başkanı Erdal Bahçıvan da yerel seçimlere gereğinden fazla önem verildiğinden yakınarak "Türkiye'nin yarından sonra önündeki temel gündem maddelerini çok hızlı bir şekilde değiştirip harekete geçmesi gerektiği" uyarısında bulunuyor. Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kığılı da seçim geride kaldığına göre IMF ile anlaşma yapılabileceğini hatırlatıyor.