‘Obama o sözleri söylememeliydi’

İran seçim sonuçlarına yönelik Batı kaynaklı manüplasyonlar devam ederken Ahmedinejad “Bu şekilde iletişim kuramayız” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) İran'da seçim sonrasında Musavi yanlısı göstericilerin protestoları ve dini liderlerin sert açıklamalarının ardından Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad ABD'ye ülkenin içişlerine karışmaması uyarısında bulundu. Ahmedinejad açıklamasında seçim başarısının İran halkının iradesi olduğunu belirten Ahmedinejad seçim sonuçlarını eleştiren batı ülkelerini eleştirdi. Ahmedinejad, "Batılılar yalan propagandalarıyla İran halkının iktidarını ortadan kaldırmayı hayal ediyordu. Ancak bundan sonra onlarla başka bir açıdan konuşacağız. Tabii bu yine adalet ve diyalog esasına göre olacak" ifadesini kullandı. Ahmedinejad ayrıca Barack Obama'nın seçim sonrasındaki gelişmeler hakkındaki sözlerine ilişkin olarak da Ahmedinejad, "Sayın Obama, o sözleri söylemekle yanlış yaptı. Obama'ya soruyoruz, niçin bu tuzağa düştünüz, söylediklerinizi sizden önce Bush da söylüyordu. Bu, nasıl bir tarz ki İran halkıyla konuşuyorsunuz. Onlar 70 milyonun karşılarında olduklarını bilmiyorlar" dedi. Obama 3 gün önce İran'da yaşananlar için Ahmedinejad yönetimini kınamış "Eğer genç bir kadın arabasından inerken vurularak öldürülürse bu durum o ülkede şiddetin katlanılamaz boyutlara geldiğini gösterir" demişti.

Yaklaşık 1 haftadır süren gösterilerin ardından ilk kez açıklamada bulunan muhalefet lideri Musavi de seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını hatta seçim kampanyasından vazgeçmesi için kampanya sırasında büyük baskı gördüğünü açıkladı. Musavi'nin kampanya danışmanları gözaltından salıverilirken danışmanlardan Abolfalzl Fateh'in yurtdışına çıkması yasaklandı. Seçime hile karıştığına yönelik itirazını geri çekmesi için de baskı gördüğünü belirten Musavi, baskılara boyun eğmeyeceğini bildirdi. Ayrıca yöneticisi olduğu "Kelimeyi Sebz" gazetesinin bu hafta kapatılmasını ve gazete çalışanlarının tutuklanmasını şiddetle eleştirdiğini belirten Musevi, kendisini ile görüşen 70 akademisyenin gözaltına alınmasını da kınadı.

İranlı resmi yetkililerden yapılan açıklamada ise yabancı ajansların yerli bazı haber sitelerini kaynak göstererek 70 profesörün tutuklandığı yönündeki haberlerin gerçek olmadığı bildirildi. Yetkililer Musavi'yle yapılan görüşmeye katılanlardan hiç kimsenin tutuklanmadığını belirtti.