Masalcı Bush'a yanıt gecikmedi

BM Genel Kurulu'nda Bush "Irak ve Afganistan'da başarılıyız" derken, Ahmedinecad ABD imparatorluğunun sonunun geldiğini ilan etti.

soL (DIŞ HABERLER) Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında konuşan Bush ve Ahmedinecad, karşıt duruşlarını bir kez daha sergilediler. İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinecad, ABD'nin "başarısızlık"larına değinerek, Amerikan imparatorluğunun sona erdiğini söyledi ve birtakım "kabadayı güçler"in, İran'ın barışçıl nükleer çalışmalarını dizginlemek istediğini belirtti. Ahmedinecad, "siyonist denilen küçük ama sahtekar birtakım insanların, mali merkezlerde egemenlik kurmaya çalıştığını" ifade ederek, İsrail rejiminin de sona doğru yaklaştığını vurguladı.

Ahmedinecad'ın konuşmasında dikkat çeken yön de, Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya`yı NATO'nun provokasyonlarının kurbanı olarak tanımlaması oldu.

Dünün konuşmacılarından ABD Devlet Başkanı George W. Bush, halen işgal altında bulunan Irak ve Afganistan'da başarı elde ettiklerini, ancak Suriye ve İran gibi ülkelerin teröre destek vermekten vazgeçmediğini belirterek, bu ülkeleri yine hedef tahtasına koydu. Kongrede son konuşmasını yapan Bush, Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmada Gürcistan'a desteklerinin devam ettiğini de bildirdi. "Teröre karşı savaş" adı altında yürütülen işgal politikasında BM'nin desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getiren Bush, mali kriz konusunda da, ülkenin krizi kontrol altına aldığı güvencesi verdi.

Talabani, ABD'ye şükranlarını sundu
Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Genel Kurul dışında Bush'la görüştü. Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen ikili, Irak'a ve koalisyon hükümetine destek veren ülkelere minnettar olduklarını belirttiler. Irak'ta devam eden çatışmaları ve direnişi yok sayan Bush, Iraklı annelerin çocuklarını artık güvenli bir şekilde okula gönderdiğinden bahsetti. Talabani de, Irak'ı dünyanın en kötü diktatöründen kurtaran ülkelere şükranlarını sundu.

Pakistan Devlet Başkanlığı koltuğuna oturur oturmaz teröre karşı savaşta ABD'ye biat edeceklerini ilan ederek, yaklaşık 60 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyla yanıtını alan Zerdari de Bush'la görüşenler arasındaydı. El Kaide ve Taliban milislerine karşı ABD'nin Pakistan sınırında yürüttüğü operasyonlardan duyduğu rahatsızlığı gündeme getiren Zerdari, Pakistan'ın çıkış yolunun "demokrasi" olduğunu söyledi. Irak'a demokrasi götürdüğünü iddia eden Bush'un demokrasiyle ilgili kendine düşen görevler konusunda birtakım mesajları alıp almadığı merak konusu.

Lavrov Rusya'yı savundu
Genel Kurul'a Rusya'yı temsilen katılan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bush'un konuşmasından sonra bazı açıklamalarda bulundu. ABD'nin Kafkas krizindeki eleştirilerine yanıt veren Lavrov, Rusya'nın, uluslararası hukuk ve BM sözleşmesine uygun hareket ettiğini ve müdahalede bulunarak insanların hayatını kurtardığını savundu.