'Bu gemi batar dedik, dinletemedik'

Bandırma Limanı açıklarında batan Ro-Ro gemisinin yolcuları, yetkililere geminin bu yükle gidemeyeceğini söyledikleri halde, bile bile ölüme götürüldüklerini ifade ettiler.

soL (HABER MERKEZİ) Balıkesir'in Bandırma Limanı'ndan İstanbul Ambarlı'ya doğru hareket eden İstanbul Lines'a ait "Hayat-N" isimli Ro-Ro gemisi, hareketinden altı dakika sonra battı. İçinde 73 tır ve iki otomobil ile 28 mürettebat ve 150'den fazla yolcu olduğu belirtilen geminin, aşırı yükleme sonucu battığı söyleniyor. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, batan gemiden şu ana kadar bir ceset çıkarıldığını, 30 yaralının olduğunu, 72 kişinin de kurtarıldığını söyledi.

"Can yeleği yerine yağmurluk verdiler"
Kazadan sağ kurtulan yolcular, geminin aşırı yükleme sonucu daha yola çıkmadan sallanmaya başladığını ve batacağının belli olduğunu dile getirdiler. Kurtulanlardan kamyon şoförü Kadir Kalın, "halatlar serbest bırakılınca gemi bir sağ bir sol yaptı, o anda olanlar oldu" dedi. Kalın, daha en başında geminin bu yükle hareket ettirilmemesi gerektiğini görevlilere söylediklerini belirterek, yaşadıklarını anlattı: "Gemi sallanmaya başlayıp su almaya başladığında millet feryat ediyordu. O sırada ne sahil güvenlik geldi, ne jandarma geldi. Sağ olsun limanın botlarını gönderdiler, bizleri öyle kurtardılar. Olay anının vahametini ancak yaşayan bilir. Bağıran, çağıran, salavat getiren, telefonda çoluk çocuğuyla helalleşen, feryat eden insanlar vardı. Geminin battığını görünce can yeleği istedik, bize yağmurluk verdiler. Böyle bir şey var mı?"

Gemi aşırı yüklendi, kayıt tutulmadı

Kazadan sağ kurtulan bir yolcu, karayoluyla taşımacılığın maliyetinden kaçmak için geminin aşırı yüklendiğini, kayıtların da tutulmadığını söyledi. Bir başka yolcu da, gemi işletmecilerinin daha fazla para toplayabilmek için, gemiyi taşıma kapasitesinden fazla doldurduklarını ileri sürdü.
Kazanın hemen ardından haber merkezlerine gelen bilgilerde geminin toplam yolcu sayısının 100 ile 150 arasında değişmesi ve kesin rakamların verilememesi, bu iddiaları doğrular nitelikteydi.

Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
Denizcilik müsteşarlığının yaptığı açıklamaya göre, "Hayat-N" isimli, 118 metre boyundaki Ro-Ro gemisinin battığı liman ağzı bölgesinde iki sahil güvenlik botu, dört römorkör ve balıkçı gemileri ile yapılan kurtarma çalışmaları, en az 72 saat daha sürecek. Ayrıca, gemi sahibi şirketle sürekli görüşüldüğü ve gemideki tam yolcu sayısının tespit edilmeye çalışıldığı bildirildi.

Bir kaza da Derince Limanı'nda

Marmara Denizi'ndeki kazadan kısa bir süre önce, İzmit'te TCDD Derince Limanı'nda Panama bandıralı 700 grostonluk "Dimitrios P" adlı kuru yük gemisi, yükleme sırasında battı. Demir çubuk yüklenen gemide bulunan yedi Yunan uyruklu mürettebat, gemi sulara gömüldüğü esnada iskelede bulunan halatlara asılarak, boğulmaktan son anda kurtuldu.