Amerikan üssünde yeni işkence iddiaları

BBC, ABD'nin Afganistan'daki Bagram üssünde tutulmuş 27 eski tutsakla görüşerek yaptığı haberinde, Bagram'daki zanlıların uykusuz bırakma, dayak, köpeklerle tehdit gibi işkencelere maruz kaldığı iddialarını aktardı.

soL (HABER MERKEZİ) BBC, Bagram'da tutulmuş 27 eski tutsakla görüşerek kişilerin stres pozisyonlarının kullanılması, aşırı sıcak ya da soğuğa maruz bırakma, dayanılmaz gürültü, kadın askerlerin önünde soyunmaya zorlanma gibi kötü muameleye marus kaldıkları iddia edildi. Haberde, 4 olayda zanlıların vurularak öldürülme tehdidiyle karşılaştıklarını anlattıkları da belirtildi.

Eski tutsaklardan Doktor Handan olarak bilinen bir kişi, hayvanlara yapılamayacak muamelelere maruz kaldıklarını belirterek, işkenceyi "Kışın soğuk su, yazın sıcak su döküyorlar. Bize karşı köpekleri kullandılar. Kafamıza silah dayayıp, ölümle tehdit ettiler... Meyve suyuna ya da suya sizi uykusuz bırakacak bir çeşit ilaç atıyorlar, daha sonra sorguya çekiliyorsunuz" diye anlattı.

BBC'nin haberinin ardından ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un bu iddiaları yalanladığı, Bagram'da tutulan herkese insanca muamele edildiğini açıkladığı belirtildi.

Bagram'da son 8 yılda binlerce kişi gözaltında tutuldu, halen kampta yeni bir gözaltı merkezi yapılıyor.