Şiir de yasak

İsrail Filistin'i kültür de dahil her alanda yok etmek için son olarak Filistin Edebiyat Festivali'ne müdahale etti.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail polis ve askerleri, Doğu Kudüs'teki Filistin Ulusal Tiyatrosu'nda düzenlenen Filistin Edebiyat Festivali'nin son gece etkinliklerine müdahale etti.

İngiliz Konsolosu Richard Makepeace, ordunun müdahalesine bir açıklama bulmak için tiyatroya gittiğinde, kapıya asılmış bir mahkeme kararıyla karşılaştı. Makepeace, kararı okuduktan sonra, etkinliğin İngiliz Konsolosluğu'nda düzenleneceğini duyurdu. İngiliz Konsolosluğu, edebiyat festivalinin ana sponsorlarından biriydi.

Filistin Edebiyat Festivali, Filistinli düşünür Edward Said'in "güç kültürüne karşı kültürün gücünü onaylama" çağrısından esinlenerek düzenlenmişti.

İsrail, festivalin, Kudüs'te faaliyet göstermesi yasak olan Filistin otoritesi tarafından kısmi olarak desteklendiğini iddia etti. Festival düzenleyicileri ise bu iddiayı yalanladı. Yerel basına açıklama yapan festival düzenleyicisi Ömer Hamilton, "Filistin Otoritesi ile festival arasında bir ilişki yok" dedi.

Bu, İsrail'in Filistin kültür etkinliklerine yönelik ilk müdahalesi değil. Yakın zamanda İsrail, "Kudüs: Arap Kültürünün Başkenti" temalı etkinlikleri yasaklamış, düzenleyicilerinden 20'sini tutuklamıştı.

Filistinli Sevgili

"...

gözleriyle filistin,

kollardaki, göğüslerdeki dövmelerle filistin,

adıyla sanıyla filistin.

düşlerin filistin'i ve acıların,

ayakların, bedenlerin ve mendillerin filistin'i,

sözcüklerin ve sessizliğin filistin'i

ve çığlıkların.

ölümün ve doğumun filistin'i,

taşıdım seni eski defterlerimde

şiirlerimin ateşi gibi.

..."

Mahmut Derviş

Çeviri: A. Kadir - Süleyman Salom