İlk Kürtçe ders özel üniversitede

Uzun süredir tartışılan Kürtçenin üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulması, bir özel üniversite tarafından başlatıldı. Bilgi Üniversitesi, Kürtçe dersini programına aldı.

soL (HABER MERKEZİ) YÖK'ün Kürtçenin üniversitelerde seçmeli dil olarak okutulabileceği ve Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri açılabileceği yönündeki açıklamalarının ardından, üniversitelerde ilk Kürtçe ders uygulaması bir özel üniversite tarafından başlatıldı. Bilgi Üniversitesi Rektörü Aydın Uğur, öğrencilerin talepleri doğrultusunda Kürtçe dersini uygulamaya koyacaklarını açıklamıştı. Üniversite'nin yeni hazırlanan ikinci yarıyıl ders programına Kürtçe I ve Kürtçe II adıyla iki ders koyduğu görüldü.

Üniversitenin internet sitesinde, "Bu ders, Kürt dilinin kökenleri, tarihi gelişimi ve alfabesi ile ilgili genel bir tanım vermeyi amaçlar. Kürt dilinin Kurmancî lehçesinin dil bilgisi kurallarıyla ilgili genel bilgi ve gündelik dilde kullanılabilecek kelimelerini sunarak, dönem sonunda öğrencilerin bu dilde kendilerini ifade edebilecekleri temel bir dil bilgisine sahip olmalarını amaçlar" açıklaması yer alıyor.

Ancak dersi kimin vereceğinin henüz netleşmediği söyleniyor. Rektör Uğur, kadro için Kuzey Irak'taki üniversitelerle temasa geçeceklerini, Selahattin Üniversitesi ile de görüştüklerini ve üniversitenin taleplerine olumlu yaklaştığını açıklamıştı.

Bilgi Üniversitesi'nde Kürtçe dersi verilmesi talebi, Bilgi Kültür ve Düşünce Topluluğu Kulübü tarafından gündeme getirilmişti. Öğrenciler üniversite rektörlüğüne yazdıkları dilekçede "Bilgi Üniversitesi yüklendiği misyon gereği hep ilkleri hayata geçiren üniversite oldu. Üniversite, Kürtçe konusunda da benzer misyonu üstlenebilir. Okulumuzda Kürtçe seçmeli ders konulmasını, bu yönde adım atılmasını istiyoruz. Kürtçe seçmeli ders konusunda ilki gerçekleştiren üniversite unvanı almamız üniversitemizin adını tarihe yazdırır" diyerek "Kürtçe dil grubuna dahil olan Kırmanci ve Zazaki lehçelerinde, temel sözcük bilgisi, dilbilgisi kuralları, iletişim kurma ve metin okuma çalışmaları içeren seçmeli dil dersinin açılmasını" talep etmişlerdi.

AKP hükümetinin Kütçe yayın yapan televizyon kanalı ile başlattığı "Kürtçe açılımı" ile birlikte üniversitelerde programa Kürtçe derslerinin konulması da gündeme gelmişti. Kısa süre önce YÖK Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Halis Ayhan Kürtçenin üniversitelerde seçmeli dil olacağını açıklamıştı. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nin edebiyat fakültelerinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri kurulacağı açıklamasını yapmıştı.

7 yıl önce seçmeli ders isteyenler tutuklanmışlardı
Kürtçenin üniversitelerde seçmeli dil olarak okutulması için 2002 yılında Türkiye'nin pek çok üniversitesinden öğrenciler tarafından 10 binden fazla dilekçe üniversite rektörlüklerine iletilmişti. "Kürtçe seçmeli ders olsun" talebiyle dilekçe veren öğrencilerden 84'ü tutuklanmış, 39'u okuldan atılmış, 504'ü uzaklaştırma ve 44'ü ise burs kesme cezası almıştı.