FT: Gribin bedelini fakir ülkeler öder

İngiliz Financial Times Gazetesi Dünya Sağlık Örgütü'nün 5. dereceye çıkarttığı "domuz gribi"nin faturasının üçüncü dünya ülkelerine kesilebileceğine yer verdi.

soL (DIŞ HABERLER) İngiliz Financial Times Gazetesi ilaç firmalarının yöneticilerinin görüşlerine de yer verdiği haberinde, domuz gribi salgınını için yeterli aşı bulunamaması durumunda aşı üreten ülkelerin 3. dünya ülkelerine yardım etmeyebileceğini yazdı.

Gazetenin haberinde Novartis ve Sanofi-Aventis firmalarının yöneticilerinin ellerindeki stokların azaldığını ve yaygın bir hastalığa karşı hazırlıklı olunmadığı görüşlerine yer verildi.

Azalan ilaç stokları nedeniyle iyi hazırlanan ve aşı üreticisi ülkelerin öncelikli gündeminin kendi yurttaşlarını tamamen aşılamak olabileceğini belirten gazete, Fransa ve Almanya'nın sınırlarını kapatabileceğini de iddia etti.

İlaç firmaları Kanada, Japonya, ABD ve Bazı Avrupa Birliği ülkeleri ile Avusturalya'nın önemli bir miktar aşı siparişi verdiğini belirtirken, üçüncü dünya ülkelerinin aynı imkana sahip olamadığını ve bu nedenle "hazırlıklılar ve hazırlıksızlar" gibi bir ayrımın söz konusu olduğunu belirtti.