Erdoğan'dan pembe, TÜSİAD'dan kara tablo

Başbakan Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada krizden en az etkilenen ülke olacağımızı iddia etti, aksini düşünenleri de felaket tellallığı ile suçladı. TÜSİAD Başkanı Yalçındağ ise tablonun o kadar da parlak olmadığını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Erdoğan, iki buçuk aylık bir aranın ardından partisinin grup toplantısında konuştu. Konuşmasında seçim sonuçlarını ve Ermenistan tartışmalarını değerlendiren Erdoğan, kriz konusunda da açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin, krizi en az zararla atlatan ülke olacağını iddia eden Erdoğan, "Bize bu küresel kriz teğet geçecektir. Türkiye'de bunun aksini iddia edenler, bu psikolojik süreci olumsuz etkileme gayreti içinde olanlardır. Felaket tellallarının beklentilerine olumsuz cevap gelecektir. Biraz sabır" dedi.

2008 yılının ikinci yarısından itibaren 60'ın üzerinde tedbiri uygulamaya koyduklarını, "sanayinin çarklarını, üretimi ve istihdamı harekete geçirmek amacıyla tedbirler" aldıklarını söyleyen Erdoğan, bu tedbirlerin başarılı sonuçlar doğurduğunu savundu.

Erdoğan, ekonominin kontrol altında olduğunu belirterek, "2008 yılı eylül ayında yüzde 4 olarak açıklanan 2009 yılı büyüme tahminini, yüzde 3.6 olarak revize ettik. 2010 yılından itibaren küresel şartların düzelmeye başlamasıyla birlikte Türkiye ekonomisinin de toparlanma sürecine gireceğini bekliyoruz. Bu çerçevede ekonominin 2010'da yüzde 3.3, 2011'de yüzde 4.5 oranında büyümesini hedefliyoruz" dedi.

"Felaket tellalları"
Durumun kontrolden çıktığını dile getirenleri "felaket tellallığı" ile suçayan Erdoğan, bu kişilerin, ''Türkiye'de ekonomik noktadan kriz oluşsun, sosyal krize dönüşsün, arkasından da siyasi krize dönüşsün'' beklentisi içerisinde olduklarını ifade etti.

Yalçındağ da konuştu
Dün, Erdoğan'ın partisinin grubunda konuştuğu sırada, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Mardin Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen TÜRKONFED Başkanlar Konseyi'nde kürsüdeydi. Erdoğan'ın çizdiği pembe tablonun aksine, krizin ne kadar yıkıcı olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, önlemlerin de yetersiz olduğunu söyledi.

Ekonomi küçülecek
Başbakan Erdoğan, 2009 yılında ekonominin yaklaşık yüzde 3.6 büyüyeceğini iddia ederken, Yalçındağ, ekonominin yüzde 4.1 oranında küçülmesini beklediklerini söyledi. Bunun iyimser bir tahmin olduğunu ifade ederek, "Bu tahminimizin arkasında, IMF kaynağının özellikle büyüme, bütçe finansman bütünlüğü ve istihdamı destekleyecek şekilde kullanılması varsayımı önem taşımaktadır" dedi.

İşsizlikle mücadele
Alınan önlemlerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, işsizlikle mücadelede başarısızlığın açık bir şekilde teyit edildiğini ve bunun da revize edilen 2009-2011 verilerinden anlaşılmakta olduğunu söyledi. Yalçındağ, "Yüksek büyüme döneminde bile aşağı çekemediğimiz işsizlik oranı, krizle birlikte artık belirgin bir yapısal boyut kazanmıştır" dedi.