DSP'den İstanbul'a fırıldak aday

DSP'nin İstanbul adayının özgeçmişinde, iki MHP, bir DYP adaylığı, bir de AKP adaylığı söylentisi bulunuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Daha önce MHP'den iki, DYP'den bir kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Ahmet Vefik Alp, şimdi de DSP'nin İstanbul adayı oldu. 'Yaratıcı projeleriyle' meşhur Alp'in ismi, geçtiğimiz aylarda AKP'nin İzmir adayları arasında da geçiyordu.

Dün DSP Genel Başkanı tarafından partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak açıklanan Alp'i, seçmenler, daha önceki seçim kampanyalarından birinde, ellerini havaya kaldırmış ve "10 parmağına 10 marifet" yazılı afişlerden hatırlayacaktır. Aslen ünlü bir mimar olan Alp, söz konusu afişte kendisini "Uluslararası profesör / Şehir plancısı / Şehir psikoloğu / Yüksek mimar mühendis / Dünya deneyimi / 32 yıllık birikim / Sonsuz vizyon / Sınırsız projeler / Tükenmeyen enerji / İlkeli yönetici" olarak tanımlıyordu. Alp, ilginç olarak nitelendirilebileceklerin yanı sıra "espri kabul edilecek" nitelikteki projeleriyle, üç dönem İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olmuştu. 1994 ve 1999 yıllarında MHP'den aday olan Alp, bu seçimlerde aradığını bulamayınca, 2004 yılında da Tansu Çiller'in kapısını çalarak DYP'den aday olmuştu. DYP de kendisine 'şans getirmeyince' farklı arayışlara girmiş, ismi AKP'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında geçmişti. Dün DSP'den İstanbul adaylığı açıklanan Alp'in, bu seçimlerde de başarısız olması halinde soluğu nerede alacağı da merakla bekleniyor.

Sualtı otoparkına ne dersiniz?

Alp, İstanbul adaylıkları döneminde özellikle ilginç projeleriyle gündeme gelmiş, projeleri genellikle espri konusu olmuştu. İstanbul için hazırladığı Pendik-Yeşilköy Yüzeryolu, Haliç Otoparkı gibi projeleriyle ilgi çekmişti. Haliç Otoparkı projesini kendi internet sitesinde şöyle anlatıyor: "Tarihi yarımada, Galata, Karaköy'de otopark sorunu en üst düzeyde, sokaklar oto deposu olmuş. Otopark mafyası iş üstünde. Tarihi doku içerisinde otopark açılamıyor. Müzekent İstanbul projem çerçevesinde tarihi yarımadanın yayalaştırılmasıyla entegre olarak Galata Unkapanı koprüleri arasında 30.000 araçlık Haliç sualtı otoparkı teklif ediyorum. Benzeri Cenevre'de var, ikincisi şu anda yapılıyor. İçinde alışveriş üniteleri de olacak. Bu otopark belediyemize günde yaklaşık 100.000 dolar akıtacak. İki kıyıdan da kullanılabilecek. Kamulaştırma bedeli yok. Taksim-Yenikapı metro hattı otopark içinden geçerek durak yapacak. İstanbul'un kalbinde otopark-metro buluşması ulaşıma rahat nefes aldıracak."