Deniz Feneri kurcalandıkça 'evrak geliyor'

Adalet Bakanı Şahin Frankfurt Savcılığı'nın Deniz Feneri e. V. davası kapsamında 15 kişi hakkında bilgi istediği haberlerinin basına yansıdığı gün söz konusu evrakın geldiğini açıkladı.

soL (HABER MERKEZİ) Frankfurt Savcılığı bünyesinde yürüttüğü Deniz Feneri e. V. davası kapsamında aralarında Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ve RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da bulunduğu 15 kişi hakkında Türkiye'den bilgi talep etmişti.

Türkiye'nin 2 aydır göndermediği iddia edilen bilgiler gazetelere yansımasının ardından Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Türkiye'nin Almanya Büyükelçiliği'nden bir evrakın bakanlığa iletildiğini açıkladı. Şahin'in açıklamasında dosyanın cuma günü bakanlığa iletildiği bilgisi yer aldı fakat gazetelere yansıyan haberde dosyanın Alman makamları tarafından 2 ay önce gönderildiği belirtiliyordu.

Dosyanın kendilerine yeni ulaştığını savunan Bakan Şahin, "tercüme bittiğinde evrakı ilgili savcılığa intikal ettireceğiz" dedi.

Frankfurt Savcılığı, Deniz Feneri e.V. davasını sonuçlandırdıktan sonra, aralarında RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman'ın da bulunduğu 15 kişi hakkında, Türkiye'den "adli yardımlaşma" kapsamında bazı bilgileri talep etmişti.

Şahin, "Dosyada RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin banka hesaplarının incelenmesinin talep edilip edilmediği yönündeki" bir soru üzerine şu yanıtı verdi:
"İnceleme bittiğinde herhalde gereken yapılacaktır. Çünkü, Adalet Bakanlığı'nın görevi bu adli yardımlaşma talebinin uluslararası anlaşmalar bağlamında değerlendirilmesi ve gerekirse bunların cumhuriyet savcılıklarına intikalini sağlamaktan ibarettir. Biz herhangi bir yargılama yapmıyoruz. Sadece gelen evraklarla ilgili işlem yapıyoruz. Yani ilgili yerlere gönderiyoruz."

Tercümenin gelecek hafta biteceğinin tahmin edildiğini belirten Şahin, "biz de ilgili yerlere göndeririz diye düşünüyorum" dedi.

Perşembe günü Adalet Bakanlığı yetkilileri Frankfurt Savcılığı'ndan kendilerine söz konusu talebi içeren herhangi bir belgenin gelmediğini savunmuştu ancak Frankfurt Savcılığı Sözcüsü Doris Müller Scheu, talebi içeren metnin, dava dosyası ile birlikte Türkiye'ye gönderildiğini belirtmişti. Scheu, bir süre bekleyeceklerini ve adli yardım talebi çerçevesinde istedikleri belgenin gelmemesi durumunda soruşturmayı kendi imkanları dahilinde tamamlayacaklarını açıklamıştı.

Öte yandan Almanya'dan gönderilen dava dosyası "170 günde" gelmesi ve çevirisinin "50 gündür" bitmemesi ile daha önce gündeme gelmişti. Mart ortasında tercümenin biteceği söylense de çevirinin daha uzunca bir müddet Bakanlıkta bekleyeceği belirtiliyor.

soL'da konuyla ilgili daha önce yayınlanmış bazı haberler:
Deniz Feneri'nin tercümesi bitmek bilmedi!
Deniz Feneri kaldığı yerden devam ediyor