Bu rekora kim sevinecek?

Şahan Gökbakar'ın yönettiği "Recep İvedik 2" filmi 450 salonda 390 kopyayla geçtiğimiz hafta sonu vizyona girerken, ilk üç günde 1 milyon 209 bin 453 kişi tarafından izlendi.

soL (HABER MERKEZİ) Sinemada yaratılan dönemsel "kahramanlar" izlenme oranlarıyla gişe rekoru kırmaya devam ederken, "Deliyürek" ve "Kurtlar Vadisi"nin ardından şimdi de "Recep İvedik" serileri adından söz ettiriyor.

Birinci filmi geçtiğimiz yıl 4 milyon 301 bin 641 kişi tarafından izlenen "Recep İvedik" serisinin ikinci filmi "Recep İvedik-2", gösterime girdiği 450 salonda 390 kopyayla geçtiğimiz hafta ilk üç günde 1 milyon 209 bin 453 kişi tarafından izlendi. Daha önceki rekor 1 milyon 99 bin seyirci sayısıyla "Kurtlar Vadisi: Irak" filmine aitti.

Komedyen ve TV'de program yapımcısı olarak tanınan Şahan Gökbakar'ın "Recep İvedik" serileri, izleyiciye "taşralı maganda" kahraman tipolojisiyle sunduğu mizah anlayışıyla öne çıkarken, filmle ilgili konuşulanlar "izlenme oranı-başarılı film" algısı üzerinde yoğunlaşıyor. Gökbakar'ın yarattığı "Recep İvedik"e yöneltilen eleştirilere "entelektüeller sevmiyor" yanıtı veriliyor.

Sığlık ve kabalığın sunumundan başka bir şey değil
Nazım Hikmet Kültür Merkezi Sinema Topluluğu'ndan Yönetmen Özgür Arık soL'a verdiği görüşte, "Recep ivedik filminin rekor bir gişeyle vizyona giriş yapmasına insanlık adına üzüldüğünü" belirtti. Filmin yüksek gişesinin bir başarı olarak isimlendirileceği sorununa değinen Arık, "Kim bu "başarıdan" övgüyle söz edecek? Peki, biz bunu başarı olarak sunabilecek denli niyeti bozmuş adamlarla ne yapacağız? Bence dert biraz da buradadır. Güncel mizah anlayışını otuz küsur yıl geriden takip eden, çiğ sığlık ve kabalığın yine aynı sığlık ve kabalıkla sunumundan başka bir şey olmayan, çürümenin ürünü, çirkin bir film için konuşacak bir şey yok" dedi.

Recep İvedik filminin, başarının rakamsal çokluk ve istatistikle açıklanır olduğu zamanların filmi olduğuna dikkat çeken Arık, "Formül de basittir: Recep Tayyip Türkiye'sine Recep İvedik..." dedi. Türkiye'de Sinema için endişelenmeye gerek olmadığını söyleyen Arık, sinemanın "yüreğinin" hala çürümeye direnenlerin elinde attığı ifadesinde bulundu.

"Mizah incelikli bir iştir, entelektüel derinlik gerektirir"
"Bu tarz komedileri entelektüeller beğenmiyor anlayışı" konusunda değinen Arık, "Mizah incelikli bir uğraştır ve entelektüel birikimle işlenir mizahı entelektüel arkaplanı etkili kılar" derken, Recep İvedik serilerinin ve benzeri filmlerin çıkış noktasının "anti-entelektüelizm" olduğunu ve mizahlarının lümpen olduğunu belirtti. Arık, "Doğrudan göstermese bile, entelektüel ya da aydın, çaresiz bir zavallıdır bizim anti-kahramanımız karşısında. Lümpen mizahın yaptığı budur kabalığın övgüsü, entelektüelizmin sövgüsü ve sığlığın rahatlatıcılığı... Sonuç uyuşturulup mutlu edilmiş birkaç milyon izleyici..." dedi.