Afrika'nın neye ihtiyacı var?

Gerici yardım vakıfları, Afrika için topladıkları yardımların çoğunluğunu cami inşaatlarında kullanıyor. Derneklere göre, açlık ve hastalıklar nedeniyle dakikada sekiz bebeğin öldüğü kıtanın temel ihtiyacı cami.

soL (HABER MERKEZİ) Timetürk internet sitesinin haberine göre "Hayırsever Türkiye halkının bağışlarıyla 2008 yılı içerisinde Afrika'da 15 cami inşa edilerek hizmete açıldı." Afrika halklarının yarısının müslüman olduğunun belirtildiği haberde, "Müslümanlar kıtanın Doğu, Batı ve Kuzey bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. Günümüzde İslam, milyonlarca Afrikalının siyasi ve kültürel hayatında önemli bir rol oynuyor" denildi. Gerici vakıfların, açlık ve salgın hastalıkların kol gezdiği Kara Kıta'nın temel sorunu olarak cami eksikliğini görmesi dikkat çekti.

"Önemli tespit"
İHH İnsanı Yardım Vakfı'nın tespitne göre "Gine'nin başkenti Konakri'ye 650 km uzaklıkta bulunan N'Zekori bölgesinin Talibula semtinde 350 bin Müslüman yaşıyor. Ancak kentte Müslümanlara ait ne bir okul ne de bir cami buluyordu". Habere göre, bu tespitin ardından harekete geçen İHH, "kentte 150 m2 lik alan üzerine inşa edilen ve mescit, 4 sınıflık bir okul, idari bina ve imam evinden oluşan proje"yi başarı ile tamamladı. Bu kopleksin adı da "Allah Kerim Kompleksi" oldu.
Hayırseverlerin bağışlarıyla 2008 yılı içerisinde Afrika'da 15 cami yapıldığını yazan Timetürk, "Somali iki, Gine iki, Ruanda bir, Kamerun dört, Burkina Faso dört ve Sudan'da ik olmak üzere toplam 15 cami inşa edilerek hizmete açıldı" dedi.

Önemli tespitler
WHO'nun (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre gıda yoksulu Afrika ülkelerinde 15 yılda 270 bin anne hayatını kaybediyor. Doğum sırasında ölüm riskinin en yüksek olduğu Afrika ülkesi ise 7 anneden birinin yaşamını yitirdiği Nijer.
WHO, Afrika'da nüfusun yüzde 45'inden fazlasının yetersiz beslenme ve açlık tehlikesi altında yaşadığını kaydediyor.

UNICEF 2008 Çocuk Durum Raporu'na göre, Nijer, Somali, Nijerya, Çad, Etiyopya, Kongo, Liberya, Siera Lion gibi ülkelerde, nüfusun en çok yüzde 39'u sağlık hizmetlerine erişebiliyor. Bu oran bazı ülkelerde yüzde 5'lere kadar düşebiliyor.

UNICEF'e göre, Afrika Boynuzu'nda yaklaşık 3 milyon çocuk yetersiz beslenme ve hastalıklar nedeniyle ölümle karşı karşıya bulunuyor. UNICEF 2008 Çocuk Durum Raporu'na göre, gıda yoksulu ülkelerde her yıl 1000 çocuktan 119'u beşinci yaşgününü göremeden yaşamını yitiriyor.
'Save the Children' adlı İngiltere merkezli yardım kuruluşu, 2006 yılında Afrika'da her gün yaklaşık 800 çocuğun sağlık hizmetlerine ödenmesi gereken ücretlerin ödenememesi nedeniyle tedavi olamadığını duyurdu.

Uluslararası kurumlar, Afrika'daki açlığın giderilmesi ve temel sağlık hizmetinin sunulması için gereken kaynağın bir kaç milyar dolar olduğunu belirtiyorlar. Afrika'nın zengin ülkelere aktardığı kaynak ise bunun onlarca katı.