AB İrlanda’yı kazanma peşinde

AB Başkanlar Zirvesi’nde, İrlanda için özel protokol uygulanması karara bağlandı. Karar, önümüzdeki sonbaharda ikinci kez sandık başına gidecek İrlanda halkının Lizbon Anlaşması’na destek vermesini sağlamayı hedefliyor.

soL (HABER MERKEZİ) AB Başkanlar Zirvesi'nin son gününde, Lizbon Anlaşması hakkında, İrlanda için özel bir protokol uygulanması karara bağlandı. İrlanda'nın askeri tarafsızlık, kürtaj karşıtı yasalar ve vergi düzenlemeleri konusundaki hassasiyetinin gözetilmesini sağlayacak kararın, Lizbon Anlaşması'nın ikinci kez referanduma sunulması öncesinde, İrlandalıların desteğini kazanmaya dönük bir taktik olduğu ifade ediliyor.

Protokolün, Hırvatistan'ın AB'ye üyeliği nedeniyle hazırlanacak belgelerle birlikte imzalanarak geçerlik kazanacağı açıklandı.

Çitçiler ve çevrecilerden eylem
Neo-liberal politikalar çerçevesinde tarım ve hayvancılık sektörünün piyasa dalgalanmalarına açık hale getirilmesinden ve krizden mağdur olan yüzlerce çiftçi, toplantının gerçekleştirildiği bina önünde eylem yaptı.

Traktörlerle Brüksel'e gelen Alman ve Belçikalı çiftçiler, tarım ve hayvancılık ürünlerine sağlanan sübvansiyonların kaldırılmasını eleştirerek, üreticinin destek alımlarıyla korunmasını talep etti. Süt ürünlerinde fiyatların geçen seneye göre yarı yarıya düştüğünü ifade eden eylemciler, üretim giderlerinin yarısını bile karşılayamadıklarını belirterek, "hayatta kalabilmek için mücadele edeceklerini" vurguladılar.

Çiftçilerin yanı sıra eylem yapan çevreciler de AB ülkelerini iklim değişikliğine karşı duyarlı olamaya çağırdılar. Eylemciler, küresel ısınmayı önlemek için gelişmiş ülkelerin daha etkili politikalar benimsemesi gerektiğini belirterek, gelişmekte olan ülkelere kaynak aktarılması gerektiğini savundular.