Zazaca'nın korunması için UNESCO'ya başvuruldu

Dersim Kültürel ve Doğal Mirasi Koruma Girişimi, Kürtçenin Zazaca (Kirmanckî) lehçesi için UNESCO'ya başvuruda bulundu.

(soL - Haber Merkezi)
UNESCO'nun 2012 yılında yayınladığı raporda Anadoluda konuşulan diller arasında, Zazaca (Kirmanckî) için "Tehlike Altındaki Diller Atlası'nın 'güvensiz' " kategorisinde yer alması ve zamanla ölecek diller listesinde yer gösterilmesinden yola çıkarak Dersim Kültürel ve Doğal Mirasi Koruma Girişimi konuya ilişkin adım attı.

Dersim Kültürel ve Doğal Mirasi Koruma Girişimi konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenlerken girişim temsilcisi Avukat Barış Yıldırım Türkiye'nin, 17 Ekim 2003'de UNESCO tarafından kabul edilen "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması" sözleşmesine taraf olduklarını belirterek, taraf olunan sözleşmelerdeki yükümlülüklerin yerine getirilme noktasındaki zorunluluklarını hatırlattı.

Zazaca da tehlikede
UNESCO'nun yayınladığı diller atlasında Anadolu'da konuşulan dillerden ve lehçelerden bir kısmı güvencesiz ve tehlikede görülüyor. Zazaca diye bilinen Kirmanckî-Dimilî-Dimilkî olarak tarif edilen lehçe ise tehlike listesinde gösterilenlerden bir tanesi. Başka birçok dil ve lehçe benzer şekilde gelecek konusunda aynı sıkıntıları ve tehlikeleri taşıyor.

Kirmanckî lehçesi yoğun olarak Dersim bölgesinde konuşulan bir lehçe ve bölgenin dini inanışından kaynaklanan etkileşimi lehçeye etnolojik açıdan da değeler katıyor. Açıklamada bulunanlar arasında yer alan avukat Helin Bulut, Zazacanın gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Bulut "Kırmancki özellikle Dersim bölgesinde içinde inancıda barındıran ve kendi özgünlüğü olan bir yapıya sahip olan bir durumda. Bizlere düşen de bugün itibariyle bunun başvurusunu yapıp nesillere aktarılması ve yaygın bir şekilde konuşulması için girişimlerde bulunmaktır" dedi.