Yazar Reyhan Yıldırım: Karşı karşıya olduğumuz düzen yeni bir dil kurmayı gerektiriyor

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Edebiyat Topluluğu’nun düzenlediği Sahne Röportajları’nın bu ayki konuğu yazar Reyhan Yıldırım’dı. Yazara son öykü kitabı Boynumda Bir Dize İnci ile ilgili sorular yöneltildi.

Haber Merkezi

Reyhan Yıldırım’ın öykülerinde ele aldığı ortak temaların değerlendirildiği etkinlikte, son kitabı Boynumda Bir Dize İnci’deki öykülerde sıklıkla okurun karşısına çıkan kadın tacizi, çocuğa şiddet vb. sorunlardan yola çıkıldı.

Yıldırım, tıpkı kitabın ismindeki "inci" metaforunda anlatmaya çalıştığı gibi bu kitabın, izlediği sorunlara, haksızlıklara karşı kendini yeniden inşa etme ve yeni bir dil kurma sürecinde oluştuğundan bahsetti. Ele aldığı konuların düzenin sorunları olduğunun bilincinde olduğunu, düzen sorunlarını ayrıştırarak çözmeye çalışmanın her tip sorunun çözümünü çıkmaza sürükleyeceğini ama kaçınılmaz olarak gündelik sorunların etkisinin ona bu öyküleri yazdırdığını vurguladı.

Söyleşinin devamında Reyhan Yıldırım’a Leylâ Erbil’in edebiyatındaki etkisinin sorulması üzerine, Yıldırım günümüz edebiyat dünyasında eleştiri mekanizmasının sadece olumsuz eleştiriyi öne çıkardığını, Leylâ Erbil’in kendisine katkıda bulunan olumlu bir çaba içinde olmasının ilerletici etkisini anlattı. Yıldırım, “eyleyen bir aydın” olarak Leylâ Erbil’in duruşunun, yaşamının son saatlerinde bile Gezi Direnişi’ndeki çocukları dert etmesinin, kendisinin duruşuna katkı sağladığını vurguladı.

Öykü karakterlerinin kendilerini ve çevrelerini irade koyarak dönüştürmeye çalıştıklarını vurgulayan Yıldırım, umutla biten öykülerinde bile, tüm bu çabalara bir şey daha eklenirse umut edilen şeyin gerçekleşeceği izlenimi olduğunu, o şeyin ise "mücadele" olduğunu söyledi.

EKİM KONUĞU: NİL SAKMAN

Sahne Röportajları önümüzdeki ay Nil Sakman’ı konuk edecek. 22 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek etkinlikte Nil Sakman’ın yeni kitabı Süreyya söyleşinin odak noktası olacak.