Yasaklı şarkılar listesinde 'Keten Gömlek Filfilli' de var

TRT'nin "yasaklı şarkılar" listesinde Emin İgüs'ün seslendirdiği "Keten Gömlek Filfilli" türküsü de yer alıyor. İgüs konuyla ilgili değerlendirmelerini soL Haber okurlarıyla paylaştı ve "Şarkılar, türküler ve bütün sanatsal dinamikler, etkinlikler, üretimler hiç vazgeçemeyeceğimiz direniş cephemizdir" dedi.

soL HD

TRT'nin, 6112 sayılı yasanın 8. maddesinin 1. fıkrasının ilgili bentlerini gerekçe göstererek hazırladığı “2016 Yılında Yayınlanmaz Alan Türkçe Müziklerin Güfte Denetimleri Listesi” içinde Emin İgüs'ün seslendirdiği "Keten Gömlek Filfilli" adlı türkü de yer alıyor. Emin İgüs karara şaşırmadığını belirtti ve "Şarkılar, türküler ve bütün sanatsal dinamikler, etkinlikler, üretimler hiç vazgeçemeyeceğimiz direniş cephemizdir" diyerek bu gibi uygulamalar karşısında birlikte ses çıkarmanın önemine dikkat çekti.

Konuyla ilgili olarak soL Haber'e konuşan İgüs, şu değerlendirmelerini paylaştı:

"Bu ve benzeri yasaklamaların tamamına itiraz ediyorum. Yasaklamalar karşısında göstereceğim en basit tepki, inatla ve umutla şarkılarımızı, türkülerimizi her ortamda seslendirmek. Bu yasakçı kafaların şimdi de (geçmişte olduğu gibi) ülke insanının dillendirmiş olduğu türkülerle uğraşıyor olması şaşırtıcı değil.

 

'İNSANI VE DİRENEŞENE DEĞERSİZLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Yok sayılmış, görmezden gelinmiş insanların; dertlerini, sevdalarını, acılarını, sevinçlerini, hüzünlerini, başkaldırısını, direnişini anlatan bu ezgilerini ve beraberinde hayatlarını değersiz kılmağa çalışmak bu karanlık kafalarla örtüşen bir tavır. Televizyon dizilerinde her gün onlarca insanın öldüğü, öldürüldüğü; ölmenin ve öldürmenin kutsallaştırıldığı, her türlü yalanın/dolanın meşrulaştırıldığı; 8 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceğinin konuşulduğu; tacizin, istismarın, tecavüzün eksik olmadığı; hergün 5 ya da 6 işçinin hayatını kaybettiği, kadın cinayetlerinin durdurulamadığı; hakkın, hukukun, adaletin yok sayıldığı bir yerde ve zamanda yaşamaktayız. Ve ne yazık ki burası, televizyon dizileri ve ‘bilirkişilerin’ önerdiği hayatlarla, yaşadıklarımızın birbirine çok yakın durduğu bir yer ve zaman.

 

'VAZGEÇEMEYECEĞİMİZ DİRENİŞ CEPHEMİZ'

Bütün bu hayasızlığa şarkılarda, türkülerde geçen sevda dizelerinin, şaraptan bahsetmelerin, dertlerden şikayetçi olmanın neden olduğunu söylecek kadar saf ve aptal olmak mümkün değildir, o halde vazgeçmek de mümkün değildir. Şarkılar, türküler ve tabii bütün sanatsal dinamikler, etkinlikler, üretimler hiç vazgeçmeyeceğimiz direniş cephemizdir.

Ancak güzel günler, barış içinde bir yaşam, özgürlük, adalet, hakça paylaşım şarkılardan ve türkülerden çok daha fazlasıdır. Birlikte ses çıkarmaktan, sesimizi yükseltmekten, çoğalmaktan ve bu düzene itiraz edenlerin omuzlarını birbirlerine yakınlaştırmaktan başka bir çaresimizin ve çıkar yolumuzun olmadığını düşünüyorum."

Emin İgüs'ün yasaklı türküsü "Keten Gömlek Filfilli"yi soL okurlarıyla paylaşıyoruz: