Suriye'nin yalnızca kadınlardan oluşan orkestrası Şam'da konsere hazır

Dış destekli savaş nedeniyle zor günler yaşayan Suriye'de, yalnızca kadınlardan oluşan bir orkestra Şam'da konser vermeye hazırlanıyor. Biletler tamamen tükendi.

Kültür

Batı'nın, Türkiye'nin ve Körfez ülkelerinin silahlandırdığı çetelerin saldırıları nedeniyle 4 yıldır bir savaşın içinde yer alan Suriye'de, kadınlar ve müzik yeniden bir araya geliyor.

CCTV'den Alaa Ebrahim'in haberine göre, 2006 yılında kurulan, ancak savaş başlayıca dağılmak zorunda kalan "kadın orkestrası", yeniden bir araya gelerek başkent Şam'da konser vermeye hazırlanıyor.

Kurulduğu zaman 60 müzisyenden oluşan "Mari Orkestra"nın kurucusu ve şefi Raad Halaf, "Güvenlik koşulları kademeli olarak iyileştiği vakit grubu yeniden kurduk, ancak müzisyenlerimden 30'unun başka ülkelere göç ettiğini öğrendim" diyor.

Savaşın stres ve gerginliği ile mücadele ettiklerini söyleyen şef, "Hayatın normale dönebileceği sinyalini vermek için hepimiz çalışmak ve yaşamak istiyoruz" ifadelerini kullanıyor.

Orkestranın üyesi 23 yaşındaki Nora Salibi, Konservatuar öğrencisi. Salibi, en basit şeylerin, örneğin provaya gitmenin bile tehlikeli olabileceğini söylüyor.

Salibi, havan ya da bomba yüklü araç saldırılarının olduğu gün ailesinin evden çıkmasına izin vermediğini, diğer günler ise ailesiyle dışarı çıkabilmek için pazarlık yaptığını kaydediyor.

Genç müzisyen, birçok arkadaşının yurtdışında gittiğini, ancak bazılarının müzikle ilgili işler bulamadığı için başka işler yaptığını ekliyor.

Orkestra, şu sıralar, ünlü film Godfather'dan bir parça çalışıyor. Kadınların vereceği konserin biletleri şimdiden tükendi.

Orkestranın görüntüleri: