Sanata dönük saldırıda, Türkiye ilk 10'a girdi

Sanata ve sanatçılara yönelik sansür, saldırı ve hak ihlalleri raporuna göre Türkiye ilk 10'a girmeyi başardı.

Danimarka merkezli kuruluş "Freemuse" tarafından her yıl yayınlanan sanata ve sanatçıya dönük hak ihlallerinde, Türkiye bu yıl ilk 10'a girdi.

Rapora göre 2016'da, 78 ülkede sanatçılara ve eserlerine dönük toplam 1028 saldırı gerçekleşti. Bu sayı 2015'te belgelenen saldırılardan yüzde 119 daha fazla. 

Sayılar, Irak'ta batı müziği dinlediği için IŞİD tarafından öldürülen 15 yaşındak çocuğu da içeriyor.

Freemuse, saldırıları sınıflandırmaya tabi tutuyor. Buna göre "ciddi şiddet" sınıfı, öldürme, hapsetme, ölümle tehdit etme eylemlerini içeriyor. 

Raporda, Türkiye, en çok sansür uygulayan ülkeler arasında yedinci sırada yer alırken, ilk 10’da Kuveyt, Çin, Mısır, Hindistan, Rusya, ABD, Pakistan ve İran bulunuyor.

EN CİDDİ ŞİDDET EYLEMLERİNDE, İKİ NUMARA TÜRKİYE

En ciddi şiddet eylemleri İran'da yaşanırken, bunu sırayla Türkiye, Mısır, Nijerya, Çin, Rusya, Malezya, Suriye, Tanzanya, Özbekistan izliyor. 188 "ciddi şiddet" vakasının 126'sı bu ülkelerde gerçekleşmiş.

Şiddete en çok konu olan sanat ise müzik. Tüm vakaların yüzde 46'sı hedef olarak müziği içeriyor.

Raporun Türkiye’yle ilgili bölümünde ise Türkiye'nin 2015’te 12’nci sıradayken 2016’da 13 teyit edilmiş sansür vakasıyla yedinci sıraya yükseldiği bildiriliyor.

Raporda; "Ülkede sanatın tüm dallarına yönelik sansür eylemleri ‘devletin bekası’ gerekçesiyle gerçekleşirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişiminin ardından muhalif seslere yönelik baskısı sebebiyle arttı” ifadeleri yer alıyor.