Orhan Pamuk, Nâzım Hikmet Merkezi açılışına gitmedi

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi dün Boğaziçi Üniversitesi'nde bir törenle açıldı. Törene katılacağı duyulunca büyük tepki gösterilen Orhan Pamuk, açılışa gitmek yerine bir videosunu gönderdi.

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi dün akşam açıldı.

Büyük şair Nâzım'ın adını taşıyan merkezin açılışında Orhan Pamuk'un konuşma yapacağı duyurulmuş, Üniversite Konseyleri Derneği (ÜKD), Nâzım Hikmet Kültür Merkezi gibi birçok kurum ve kuruluş ve Boğaziçi öğrencileri bu duruma tepki göstermişti.

Merkez, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun konuşması ile açıldı. Açış konuşmasından sonra Can Dündar’ın “Nâzım’ın Kamerasından” adlı belgeseli yayımlandı.

Orhan Pamuk'sa etkinliğe katılmadı. Boğaziçi Üniversitesi'ne gitmeyen Pamuk, bunun yerine daha önce çektiği bir videoyu gönderdi ve video salonda gösterildi.

Orhan Pamuk konuşmasında Nâzım Hikmet'in en belirgin özelliğinin "göz kamaştırıcı yeteneği ve sesi" olduğunu savundu. Pamuk'un konuşmasındaki asıl vurguysa, "Nâzım Hikmet'i kuşatan tabular" oldu.

Orhan Pamuk’un ardından Prof.Dr. Zafer Toprak’ın konuşmasıyla tören son buldu. “Entelektüel Tarihimizde Kırılma Noktası: Nâzım Hikmet’in Açlık Grevi” adlı serginin küratörlüğünü de üstlenen Prof. Dr. Zafer Toprak, 15 Ocak 2015 tarihine kadar sürecek olan sergiyi değerlendirirken, Nâzım’ın açlık grevinin dünyadaki benzer eylemlerle örneklendirdikten sonra, Türkiye entelektüel tarihinde neden bir kırılma noktası olduğuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, Nâzım Hikmet hakkında yapılmış çalışmaların arşivini tutmak fikri haricinde, okurların Nâzım Hikmet’le nasıl tanıştıklarını anlattıkları video belgesellere de yer verecek. Pazartesi Toplantıları başlığı altında her pazartesi farklı bir etkinlik düzenlenecek olan merkezde ayrıca Türkiye’nin kültür ve sanat birikimi üzerine yapılan özgün akademik çalışmaları desteklemek amacıyla Nâzım Hikmet Tez Ödülü de verecek.