Nâzım Hikmet adına düzenlenen şiir yarışmasında para toplanmasına tepki!

Kendisine "İstanbul Şiir Akademisi" adını veren bir kurumun, Nâzım Hikmet adına düzenlediği şiir yarışması için katılımcılardan ücret toplaması tepkilere yol açtı. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi, hiçbir edebiyat yarışmasında katılımcılardan para talep edilmediğinin altını çizdi.

Kendisine "İstanbul Şiir Akademisi" adını veren kuruluşun, Türkçe şiirin büyük ustası Nâzım Hikmet adına şiir yarışması düzenlemesi, halihazırda devam eden “edebiyat ödülü” tartışmalarına yenisini ekledi. Öncesinde Kırgız yazar Cengiz Aytmatov adına da yarışma düzenleyen söz konusu kuruluş, yarışmaya katılanlardan 40 TL katılım bedeli istiyor. 

İnternetten yayın yapan Kültür Servisi adlı edebiyat-kültü-sanat gazetesinde editör Aslı Uluşahin'in yazısıyla gündeme getirdiği konu, tepkilere yol açtı. 

Aslı Uluşahin'in konuyla ilgili yazısı şöyle: 

"İnternet siteleri aracılığıyla yarışmayı duyuran İstanbul Şiir Akademisi hakkında, herhangi bir kaynakta -sitelerinde ya da başka bir yerde- bir bilgiye ulaşamadık. Sitelerinde merkezin adresi de bulunmuyor. Yer verdikleri telefon numarasından ulaştığımız görevli ise kuruluşla ilgili yalnızca '2010 yılında kurulduklarını, şiir etkinlikleri düzenlediklerini' söyledi.

Görevli ayrıca, Nâzım Hikmet şiir ödülüyle ilgili, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ve benzeri kuruluşlarla herhangi bir bağlarının olmadığını aktardı.

Öncesinde de ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov, Azeri şair Bahtiyar Vahapzade adına yarışmalar yapan kuruluşun, 2. Uluslararası Nâzım Hikmet Şiir Ödülü seçici kurulunda şu isimlerin olduğu duyuruluyor: Seval Arslan, Gülbin Özer, Ferid Muhiç, Zeynep Naxcivanlı, Ecrin Lidia Cherieliuc.

Kuruluş, seçilen şiirlerden bir antoloji yayımlayacağını, yarışmada toplam ödülün 5 bin TL olduğunu vaat ediyor.

Kuruluş, yarışmaya katılacaklardan, sitelerinde açıklanan banka hesap numarasına 40 TL yatırmalarını istiyor.

Konu hakkında görüşüne başvurduğumuz Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi, 'Ödüller, saygınlıkları ölçüsünde varlık gösterirler' derken, hiçbir edebiyat yarışmasında katılımcılardan para talep edilmediğinin altını çizdi."