'İnsanlık Pavyonu' Venedik'te açıldı

İnsanlık Pavyonu (The Pavilion Of Humanity), çağdaş sanatçılar Ekin Onat ve Michal Cole tarafından Venedik Bienali ile eş zamanlı olarak açıldı. Serginin başlığı olan “Objection” (İtiraz), sergilenen eserlerin polis şiddeti ve erkek egemenliğine karşı olan temasını yansıttığı kadar bu yıl ki Bienal'in “Viva Arte Viva” (Yaşa Sanat Yaşa) olarak belirlenen temasına da bir itirazı dile getiriyor…

Çağdaş sanatçılar Ekin Onat (Türkiye) ve Michal Cole (İsrail) tarafından 10 Mayıs'ta açılışı gerçekleştirilen İnsanlık Pavyonu, Venedik Bienaliyle eş zamanlı olarak açıldı. “Objection” (İtiraz) olarak belirlenen sergi başlığı, sergilenen eserlerin temaları olan polis şiddeti ve erkek egemenliğine karşı bir itirazı dile getiriyor.

Sergilenen eserler arasında Ekin Onat'ın binlerce polis copunun granül haline getirilip bu malzemeyle yapılan yemek masası ve temsili polis üniformalarıyla yaptığı sandalyeler yer alıyor. Michal Cole'un eserleri arasında ise yaklaşık 25.000 kullanılmış kravat ile kapladığı oda dikkat çekiyor. Ekin Onat ayrıca 9 ve 11 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği ve video art olarak da gösterilen performansı ile “Üniforma insanlığı öldürür mü?” sorusuna yanıt arıyor.

Gillian Fox'un küratörlüğünü yaptığı ve bu sene 57. 'si gerçekleştirilen Venedik Bienali ile eş zamanlı olarak açılan sergi Bienal'in resmi programı içerisinde yer almıyor. Bunun en önemli sebebinin Bienal'in “Viva Arte Viva” olan temasına iki kadın sanatçının getirdikleri eleştiri olduğu belirtiliyor. Onat ve Cole, sanatı eşitsizliğe ve haksızlığa karşı verilen mücadelenin bir parçası olarak gördüklerinin altını çiziyor.