Hitit heykeli, gün yüzüne çıktığına bin pişman

Konya'da gün yüzüne çıkarıldıktan sonra kayıplara karışan 2 bin 700 yıllık bir Hitit steli, (kral figürü) bir yıl sonra saklandığı yerden yeniden çıkarıldı ancak gün yüzüne çıktığına pişman edildi. İş makinesiyle çıkarılan heykel birçok yerinden kırıldı, üzerindeki toprak, otomobil yıkama fırçasıyla ile temizlendi.

Konya'nın Ereğli ilçesinde 2 bin 700 yıldır toprak altında duran Hitit steli (kral figürü) bir yıl ünce inşaat kazısında rastlantı sonucu da olsa gün yüzüne çıkarıldı.

Milattan önce 7-8. yüzyıla ait kral figürü, çıkarıldıktan bir süre sonra ortadan kayboldu. Bir inşaatın temel hafriyat çalışmaları sırasında bulunan eserden geriye sadece fotoğrafı kaldı.

ESER BİR YILDIR KAYIPTI

Hürriyet gazetesinin 1 Haziran 2016'da fotoğrafı ‘2700 yıllık stel kayıp' başlığıyla yayınlamasının ardından açılan soruşturmada inşaatın müteahhidi ile arsa sahibi birbirlerini suçlamış ve esere ne olduğu tespit edilememişti.

Olaydan bir yıl sonra Ereğli Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada inşaatın hafriyatını yapan Mehmet Ali Kocadağ, Hitit kral figürünü kendi bahçesine sakladığını itiraf etti.

Savcılık müze denetiminde eserin saklandığı yerden çıkarılmasına karar verdi. Kocadağ'ın gösterdiği noktadaki eser tespit edilerek iş makinesi ile çıkarıldı.

Ama bir yıldır aranan 2 bin 700 yıllık eser gün yüzüne çıktığına pişman edildi.

BAKANLIK HEYET GÖNDERDİ 

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre,  eserin kamuoyuna yansıyan ilk görüntüsündeki pek çok yeri bu çıkarma işlemi sırasında kırıldı.

Kral figürünün ayaklarındaki çarıklar tamamen yok oldu. Müze bahçesine taşınan eserin üzerindeki toprak çöp süpürme işinde kullanılan plastik fırça ile temizlendi.

Hiçbir arkeolojik yöntemle bağdaşmayan bu görüntüler bir de video olarak medyaya servis edildi. Görüntüyü izleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Müzesi'nden bir heyeti eseri incelemek üzere Ereğli'ye gönderdi. Olayla ilgili  inşaatın müteahhidi ile arsa sahibi gözaltına alındı.

Hitit kral figürünü inceleyen heyet, eserin kepçe ile çıkarılmasının, üzerindeki kabartmaların uğradığı tahribat ve müzede araba temizliğinde kullanılan fırça ile temizlenmesinin arkeoloji ve müzecilik açısından soruşturulması gereken bir husu olduğunu söyledi: "Bilimsel yöntemlerle titizlikle çıkarılması gerekirdi. Stelin medyaya yansıyan ilk fotoğrafı ile müze bahçesindeki son durumu arasında maruz kaldığı tahribat kabul edilemez. Dikkatle araştırılması gereken diğer bir konu ise Ereğli'de eserin bulunduğu arazideki kuyudur. Bu kuyunun ve bağlantılı olduğu söylenilen mekanların yetkililerce titizlikle araştırılmaması, üzerinin kapatılarak incelemesine izin verilmemesi, pek çok spekülasyonu beraberinde getirmiştir."