Bakan Şahin'e sanatçılardan yanıt

"Şiirle, resimle, yazıyla teröre destek veriyorlar" diyen İdris Naim Şahin'e sanatçılar yanıt verdi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in, "Şiirle, resimle, yazıyla teröre destek veriyorlar" diyerek tuvalle 'örgüt propagandası' yapıldığına ilişkin faşizan beyanlarına sanatçılardan yanıt geldi. Yazarlar ve ressamlar açıklamayı, "talihsiz ve içler acısı" olarak değerlendirdi.

Şahin'in, "Resim yaparak, tuvale yansıtarak, şiir yazarak, şiire yansıtıyor, günlük makale yazarak hızlarını alamıyorlar. Terörle mücadelede görev almış askeri ve polisi, sanatına çalışmasına konu yaparak demoralize etmeye çalışıyorlar" sözleriyle sanatçıları hedef göstermesine aydınlar şu tepkileri gösterdi.

Köz: "Gerçek aydın, bu açıklamalara pabuç bırakmaz"

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Şahin’in açıklaması hakkında, "Devletin her aşamasında değişik saldırılar olduğu gibi kültüre de saldırı yaşanıyor. Kendi düşüncesine uymayan, yazan, yaratan kim varsa kendi gerici algısına şirk koştuğunu düşünüyorum. O nedenle cahilin başka somutlanmış biçimi yaşanıyor. Hayatlarında şiir, öykü, roman mı var?" diye konuştu. Şahin’in, AKP'nin hislerine tercüman olduğunu ifade eden Köz, açıklamanın şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Aylardır, yıllardır topyekun kültüre, sanata saldırı var. Kültür, sanat erbabında sıranın olduğunu gösteriyor. Yaşar Kemal’in açıklaması vardı sıra bana geliyor diye. Aydınların dikkatli olması gerektiği yönünde uyarıcı olduğunu gösteriyor bu açıklama" dedi. Siyasi bir kavganın yanı sıra kültürel bir kavganın olduğunu dile getiren Köz, "Bu açıklama önümüzü açıyor. Aydınlar bu işin çok da kolay olmadığını, bir saldırının nesnesi halinde yaşamaya başladığını bilmelidir. Bakan da uyarmış oldu, iyi yaptı. Gerçek aydın bu açıklamalara pabuç bırakmaz" diye konuştu.

Erbil: "Sanat terörü değil, barışı getirir"
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığını sürdürdükten sonra emekli olan ressam Prof. Dr. Devrim Erbil, Şahin’in açıklamasını "talihsizlik" olarak nitelendirdi. Erbil, "Şiir ve sanatın etkin gücü olduğu kesin ama teröre destek verdiği gibi bir anlam çıkması talihsiz bir anlamdır. Sanatın, şiirin, görsel sanatların temelinde insan vardır. Sanatın temeli sevgiye dayanır. Sevgi terörü değil, barışı getirir" diye konuştu. Bakan’ın sanatı bilmediğini belirten Erbil, "Sanatın, insanlığın geleceğindeki tek barış umudu olduğunu, ilkelliği, barbarlığı, savaşı yok edecek gücün sanat olduğunu söylüyorum. Bakan'ın teröre şairler ressamlar destek veriyor diye düşünmesi sanatı bilmemektir. Sanatçı yok etmekten, terörden yana değildir" diye konuştu.

Ertel: "Sopa göstermek sanatçıları durduramayacak"

Ressam İrfan Ertel, "Amacı toplumu her alanda sindirmek olan AKP’nin politikası, hayatın tüm alanlarına el attıysa sanatı da kendi güdümüne almak, manipüle etmek istiyor" diyerek Kars’ta "ucube" denilerek yıkılan insanlık anıtı heykelini hatırlattı. "Ressamlara, sanatçılara 'ayağınızı denk alın ha' var. Aba altında sopa göstermek var. Sindirebileceğini düşünüyorlar, sindiremeyecekler. İdris Naim Şahin’in sopa göstermesi sanatçıları durduramayacak" diyen Ertel, bu sindirme politikalarının Oda TV davasından da ayrı bir şey olmadığına dikkat çekti. Ertel, "Gazetecilere çekidüzen veriyorlar, şimdi de sanatçılara bu anlamda saldırı var" diye konuştu.

Behramoğlu: "Söylediklerinin üzerinde durmaya değmez"

Şair Ataol Behramoğlu, "İçişleri Bakanı bugüne kadar söyledikleriyle hiçbir sözüne değer verilmemesi gerek bir insan profili çizmektedir. Ne söylemiş olursa olsun üzerinde durmaya değmeyeceğini düşünüyorum. Fakat böyle birinin Türkiye’de böyle bir makama ve yetkiye sahip olması, talihsizlik ve içler acısı bir durumdur" diye konuştu.

(soL - Haber Merkezi)