Avusturya`ya göçün 50. yılında, NHKM Viyana’dan öğrenci belgeseli

Avusturya’ya göçün 50. yılında, Viyana Nazım Hikmet Belgesel Film Atölyesi tarafından "Sprechstunde // Görüsme Saati" adlı bir belgesel film çekildi.

(soL - Kültür) Avusturya’ya göçün 50. yılında, Viyana Nazım Hikmet Belgesel Film Atölyesi tarafından "Sprechstunde // Görüsme Saati" adlı bir belgesel film çekildi. Yapımcılığını Viyana Nazım Hikmet Derneğinin üstlendiği ve 90 dakika süren filmde, Türkiye’den Viyana’ya eğitim amaçlı gelen öğrencilerin başından geçen olaylar, Viyana’ya dair düşünceleri, gelecek hayalleri ve planları ele alınıyor.

Viyana Nazım Hikmet Sanat Atölyeleri kapsamında çalışmalarını yürüten Belgesel Film Atölyesi, Avusturya’ya göçün 50.yılında, Türkiyeli öğrencilerin Viyana’ya bakışlarını ele aldı. İlkkez 5 Ekim Pazar günü, Film Casino isimli sinema salonunda galası yapılan ve birbirinden farklı kültürlere, farklı yaşam tarzlarına sahip öğrencilerin yaşamlarına konuk olunulan filmde Türkçe, Kürtçe ve Zazaca dilleri kullanıldı.

"Sprechstunde // Görüsme Saati" ismini taşıyan filmin tanıtım metni şöyle:

"Yaklaşık 8.5 Milyonluk nüfusuyla Orta Avrupa ülkesi Avusturya. Ve son yıllar da dünyanın en yaşanılabilir şehirlerinden biri olarak gösterilen Viyana..

Başta devlet ve özel olmak üzere Üniversite ve benzeri düzeyde eğitim veren kurumları, yabancı öğrenci yoğunluğu bakımından Almanya ve İtalya’dan sonra üçüncü sırada yer alan Türkiye’den gelen binlerce öğrenciye kapılarını açıyor.

Gelenlerin büyük bir çoğunluğunun geriye döndüğü binlercesi...

Ve burada kalanlar...

Kimdir bunlar?
Neden geldiler?
Umutları, beklentileri, hayal kırıklıklarıyla ne yapıyorlar?

Bi dinleyelim...."

İşte o belgesel: