Ankaralılar Akün Sahnesi önünde buluştu: 'Şinasi ve Akün halkındır satılamaz!'

Ankara halkı Şinasi ve Akün Sahnelerinin satılmak istenmesini protesto etmek amacıyla Akün Sahnesi önünde buluştu.

Akün ve Şinasi Sahnelerinin satılması Akün Sahnesi önünde toplanan yüzlerce kişi tarafından protesto edildi.

Çok sayıda Ankaralının katıldığı eyleme Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kültür Sanat-Sen, Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TOBAV, DETİS, TOMEB, IŞIK-DER, TAKSAV, Ankara Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Pembe Kurbağa, TKP, EMEP ve Halkevleri de destek verdi.

Eylem boyunca "AKP elini tiyatrodan çek!", "Tiyatrolar halkındır satılamaz!", "Tiyato düşmanı gerici AKP!" sloganları atıldı.

Akün Sahnesi önünde buluşan Ankaralılara, tiyatrodan çıkan izleyicilerin katılmasının ardından, 'Şinasi ve Akün Halkındır Platformu' adına okunan basın açıklamasında, her yıl 300'ü aşan oyunu 2 milyonun üzerinde izleyiciyle buluşturan Şinasi ve Akün Sahnelerinin rant alanına dönüştürülmek istendiği, bu yapıların kar elde edilebilecek yapılar değil, Ankaralıların anılarında önemli bir yere sahip olan birer sanat mekanı olduğu vurgulandı.

Kültür Sanat-Sen adına konuşan Yavuz Demirkaya, tiyatroların halka ait olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Son bir yıl dahil olmak üzere eğitim ve sağlıktan sonra sanatımıza da göz diktiler. Şinasi ve Akün Sahneleri elden çıkarılmak isteniyor. Bunlar zamanında bizim ceplerimizden çıkan paralarla, halkla kuruldu."

Akün ve Şinasi Sahnelerinin Ankaralıların belleklerinde yerine dikkat çeken DETİS Genel Başkanı Erdinç Doğan ise şunları söyledi:

"Bu sadece bir binanın yıkılması değildir. Bizim anılarımızın, çocukluğumuzun, geleceğimizin yıkılmasıdır."

Tiyatonun toplumu yansıtan önemli bir araç olduğunu vurgulayan CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan yapılmakta olanın sadece Akün ve Şinasi Sahnelerine dönük bir saldırı olmadığını, fikir özgürlüğüne yapılan bir saldırı olduğunu belirtti.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi adına konuşan Can Soyer konuşmasında AKP'nin kültür sanat alanlarına yaptığı saldırılara dikkat çekerek, tiyatroların AVM'ye değil, tüm iş merkezi ve AVM'lerin tiyatroya dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Akün ve Şinasi Sahnelerinin sahipsiz olmadığının ve Ankara halkının sahnelerini terk etmeyeceğinin vurgulanmasının ardından eyleme son verildi.

(soL- Ankara)