Altın Koza Film Festivali başladı

21. Adana Altın Koza Film Festivali, dün 12 filmin tanıtımıyla açılışını gerçekleşterdi. Festival, bu yıl Cannes Film Festivali'nde gösterimi yapılmış 9 yönetmenin filmine de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Orhan Kemal'in doğumunun 100. yılı nedeniyle birçok etkinlik düzenleniyor.

Nergis Arıcı - soL

21. Adana Altın Koza Film Festivali açılış töreni dün akşam Yekta Kopan ve Tülin Özer'in sunumuyla gerçekleşti. Tören, festivalin ulusal yarışma bölümünde yarışacak 12 filmin tanıtımıyla başladı ve ardından pek çok Yeşilçam filminin bestesini yapmış olan Cahit Berkay sahne aldı ve performansıyla oldukça ilgi topladı.

Festivalin ulusal yarışma bölümünde yer alan filmler Balık, Beni Sen Anlat, Deniz Seviyesi, Firak, Gittiler: Sair ve Mechul, İçimdeki Balık, Neden Tarkovski Olamıyorum, Nergis Hanım, Silsile, Toz Ruhu, Yağur- Kıyamet Çiçeği ve Yola Çıkmak. Jüri ise Reha Erdem başkanlığında Ahu Türkpençe, Ayberk Pekcan, Mahmut Fazıl Coşkun, Nida Karabol ve Tamer Çıray yer alıyor.

Altın Koza Film Festivali bu yıl ilk gösterimlerini Cannes Film Festivali'nde yapmış 9 önemli yönetmenin filmine de ev sahipliği yapıyor. Dardenne Kardeşler, Zvyagintsev, Godard, Mike Leigh ve Ken Loach gibi yönetmenlerin son filmlerinin de arasında olduğu seçki festival kapsamında seyirciyle buluşuyor. Ayrıca Türkiye Sinemasının ve Orhan Kemal'in doğumunun 100. yılı olması vesilesiyle festival süresi boyunca bu başlıklarda pek çok gösterim ve etkinlik düzenlenecek.

'Nergis Hanım' gösterimi yapıldı
Daha önce İstanbul Film Festivali Seyfi Teoman İlk Film ödülünü alan ve Altın Koza'nın ulusal yarışma bölümünde yer alan ve favorilerden biri olan Nergis Hanım filminin festival galası dün filmin yönetmeni Görkem Şarkan'ın da katılımıyla gerçekleşti. Zerrin Sümer ve Settar Tanrıöğen'in yer aldığı film, Aizeimher hastası bir kadın ve ona bakan oğlunun bir gününü anlatıyor.

Dardenne kardeşlerin başrolünde Marion Cotillard'ın oynadığı İki Gün Bir Gece filmi ise çalışma arkadaşlarının prime karşılık işten atılması oylaması sonucu oy çokluğuyla işten atılan bir kadının işini geri kazanma çabasını anlatıyor. Biçim açısından klasik bir Dardenne kardeşler filmi olan İki Gün Bir Gece, çıkış noktasını ele alırsak Rosetta ile de benzerlik taşıyor. Emek-sömürü ilişkisini dert edinen ve bunu merkezine alan film sinema tarihine önemli bir film olarak adını yazdırıyor.