Ali Artun, 1917 Devrimi ve sanatın iktidarını NHKM'de anlattı

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin başlattığı "Devrimin 100. Yıldönümü Sürecinde Söyleşiler" dizisinin ikinci konuğu sanat eleştirmeni Ali Artun oldu. Artun, "1917 Devrimi ve Sanatın İktidarı" başlıklı bir konuşma yaptı.

Haber Merkezi

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen Ali Artun’un “1917 Devrimi ve Sanatın İktidarı” başlıklı konuşması, dinleyiciler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. 

Ali Artun’un Ekim Devrimi’nin 100. yılına vurgu yaparak başladığı konuşması, “Formların Devrimi” teması üzerinden 1917 Devrimi süreci, Rusya’da modernleşmenin başlangıcı, devrim ve Anatoli Lunaçarski’nin kültür ve sanat yönetimindeki konumu ile başladı.

Artun, “sanatın sanatı yönettiği yegane dönem” olarak tanımladığı devrim sonrası süreçte avangard sanatçıların müzeler, akademiler, koleksiyonları, tiyatroları yönettikleri ve yönlendirdikleri süreci ele aldı. Ardından Kazimir Malevich ve Vladimir Tatlin üzerinden Süprematizm ve Konstrüktivizm’in, yani devrim sürecinin iki önemli avangard sanat akımının değerlendirilmesi ve analiz edilmesiyle devam edildi. Son olarak Artun, Vladimir Tatlin’in “Üçüncü Enternasyonel Anıtı” projesinin ütopik önemi ve devrim sürecindeki sembolik değerini vurgulayarak ve günümüze dair karşılaştırmalı öneriler getirerek konuşmasını sonlandırdı.

Ruhi Su Salonu’nun tamamen dolması nedeniyle, etkinlik ses sistemiyle diğer salondaki katılımcılara da ulaştırıldı.

NHKM’de Yiğit Günay ile başlayan Sovyet Avangardı ve bu minval üzerinden tasarımlanan söyleşiler, önümüzdeki aylarda yeni programlar ile devam edecek.