Akademinin Bob Dylan beşlisi

Bob Dylan hayranı beş bilim insanı, yayınladıkları makalelerde kimin daha çok Dylan alıntısı yapacağına dair birbirleriyle iddiaya girdiler.

(soL - Kültür) İsveçli beş bilim insanı, emekli olana kadar çeşitli dergilerde yayınlanan bilimsel makalelerine kimin daha çok Bob Dylan şarkı sözü sıkıştıracağına dair bahse girdiklerini açıkladı. Her şey, 17 yıl önce, Karolinska Enstitüsü'nde çalışan John Lundberg ve Eddie Weitzberg'in Nature dergisine bağırsak gazlarıyla ilgili bir makale yazmasıyla başladı. Bob Dylan'a hayran olan bu ikili, kendilerini tutamayarak makaleye, “Nitric oxide and inflammation: The answer is blowing in the wind (Nitrik oksit ve enflamasyon: Cevabı esen rüzgarda)” adını verdi.

“İkimiz de Bob Dylan'ı gerçekten çok seviyorduk, nitrik oksit gazının hem solunum yolları hem de bağırsaklardaki ölçümünü ve bu sayede de enflammasyonu tespit etmeyi amaçlayan çalışmamızın başlığında Bob Dylan'ın “Blowing in the wind” şarkısından alıntı yaptık” diyen Witzberg, başlığın makaleleriyle oldukça uıyumlu olduğunu belirtti.

Lundberg ve Witzberg ikilisinin makalesinin yayınlanmasından sonra, 2003 yılında aynı üniversitede çalışma yapan başka iki akademisyen de makalelerinde Dylan alıntısı yaptı. Nöral olmayan hücrelerden nöron oluşturulmasıyla ilgili bir makale yayınlayan Jonas Frisén ve Konstantinos Meletis, yazının başlığını, “Blood on the tracks: A simple twist of fate? (Raylarda kan: Kaderin cilvesi mi?)” olarak belirlemişti.

Durumu fark eden bir kütüphanecinin durumdan kendilerini haberdar etmesi üzerine bir araya gelen dört bilim insanı, hemen iddiaya tutuştu. Emekli olmadan önce, en fazla sayıda Bob Dylan alıntılı makale yazan bilim insanı, öğle yemeği kazanacaktı. Dörtlünün iddiaya girmesinden kısa bir süre sonra, aralarına başka bir bilim insanı daha katıldı. Aynı üniversiteden Kenneth Chien, 1998'de yazdığı bir makalesine, “Tangled up in blue: Molecular cardiology in the postmolecular era (Mavide karmakarışık: Postmoleküler dönemde moleküler kardiyoloji)” adını vermişti.

Makalelerinde yaptıkları Dylan alıntılarıyla değil, bilimsel çalışmalarının niteliğiyle gündeme gelmek istediklerini söyleyen 5 bilim insanı, yine de aralarındaki rekabetin oldukça zevkli ilerlediğini belirtiyor. Bilimsel makalelerin başlıklarında böyle alıntılara yer veren başka bilim insanları da olduğunu belirten beşli, Dylan alıntılarının çalışmaların değeri konusunda insanları yanıltmaması gerektiğine de dikkat çekiyor.

İşte bilim insanlarının makalelerinde gönderme yaptıkları Bob Dylan şarkıları:

Blowing in the Wind

A Simple twist of fate (Blood on the tracks albümü içinde)

Bob Dylan - Simple Twist of Fate from F&eacutelix P. on Vimeo.

Tangled up in Blue