Afife Ödülleri’ne protesto

Tiyatro sanatçıları bir basın toplantısıyla bu yıl 18. kez verilecek Afife Tiyatro Ödülleri’ne eleştirilerini dile getirdi. Sanatçılar, ödüllerin saygınlığını, tarafsızlığını yitirdiğini ve her yıl daha da kirletildiğini söyledi.

(soL - Kültür) Türkiye’nin en uzun soluklu ödüllerinden Afife Tiyatro Ödülleri’nin 2014 adayları, 7 Nisan’da Rahmi Koç Müzesi’nde basın toplantısı ile açıklanmıştı. 28 Nisan'da Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak törenle açıklanacak ödüllerin adayları Jüri Başkanı Tijen Par tarafından açıklanmış ve yapılan değişiklikler de kamuoyuyla paylaşılmıştı. Yapı Kredi’nin sponsorluğunda gerçekleştirilen ve 11 ayrı kategoride adayların ödüllendirildiği 18. Afife Tiyatro Ödülleri jürisi 33 kişiden oluşuyor.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa, tiyatronun geçirdiği değişimlere uygun olarak 18. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde bu yıl iki değişiklik gerçekleştirdiklerini, müzikal/komedi dalının kategorilerden çıkarıldığını ve diğer kategorilerdeki adaylık sayısını 5’e çıkardıklarını söylemişti. Yapı Kredi Sanat Danışmanı Haldun Dormen ise 75 kişilik salon sınırlamasını kaldırarak, İstanbul’daki alternatif tiyatroları da kucakladıklarını eklemişti.

‘Afife hafife alınıyor’
Bu açıklamaların ardından tiyatro sanatçıları Ali Poyrazoğlu, Nilgün Belgün, Levent Özçelik, Behzat Uygur, Kemal Kocatürk ve Zafer Diper, dün Cihangir’de Sahne Bo’da yaptıkları basın toplantısında, bu yıl 18. kez verilecek Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ni protesto etti ve bir basın toplantısı ile açıklama yapıldı. Sanatçılar, komedi dalının değerlerdirme dışı bırakılmasını eleştirdi. Belgün, ‘Komedi ödüllerini bu yılın jürisine veriyoruz’ dedi. Poyrazoğlu ise ödüllerin saygınlığını yitirdiğini vurguladı. Jürinin tarafsız olmadığını, oyunları izlemeden karar verdiğini söyleyen sanatçılar, bu yıl komedi dalının değerlendirme dışı bırakılma kararını eleştirdiler. Açıklamalarını aynı zamanda Müjdat Gezen, Metin Zakoğlu ve Nihat Nadi Ülger adına da yaptıklarını söyleyen Poyrazoğlu, Afife Jale anısına verilen ödüllerin saygınlığını yitirdiğini, her yıl daha da kirletildiğini belirtti.

Komedi ödülü jüriye gitti
“Afife, hafife alınıyor” diyen Poyrazoğlu, bu yıl birçok dalda ödüle aday olan tiyatrolardan isimlerin de jüride yer aldığını iddia etti ve Galata Performans ile Tiyatro Kare’yi bu duruma örnek gösterdi.

Poyrazoğlu, alternatif sahnelerin jürideki etkisine vurgu yaparak jürinin ve tüzüğün değişmesi gerektiğini söylüyor. Poyrazoğlu konu hakkında ‘Tüzük, başka tiyatrolarda görev alanlar, kendi dallarında aday olamaz, aday gösterilemez diyor. Ancak buna rağmen aday gösterilenler var. Ödülü alacak olan arkadaşların ödülleri de şaibeli hale getirildi. Taraf tutulduğu ve baskı grubu oluşturulduğu ortaya çıktı. Ahbap-çavuş jürisi kurularak kendilerine yontuluyor. Geçmişte 4 kez bu ödülü aldım. Bizler ödül peşinde koşan insanlar değiliz.’ diyor

Nilgün Belgün ise Afife Ödülleri’nin uzun yıllardır “şaibeli” olduğunu söyledi. Komedi dalının değerlendirme dışı bırakılmasını eleştiren Belgün, “biz komedi dalı ödülünü bu yılın jürisine veriyoruz” diye konuştu.

SANATÇILAR NE DEDİ?
Kemal Kocatürk: Sanatı sanatçıyı kendi reklamı olarak kullanan kurumun verdiği ödül teneke parçasıdır. Reklam yapıyor ama sanatı, sanatçıyı yücelten bir fon sunmuyor. Şirket jüri üyelerinin biletlerini bile almayarak onları davetiye peşinde koşar hale getirdi. Afife ödülleri iktidarın yanında. Ödenekli tiyatroları görmezden gelerek yok oluş projesi TÜSAK’a olur mu veriyorlar?

Direklerarası Seyirci Ödülleri’ni buradan kutluyorum, jüri daha saygın, izledikleri oyunların parasını ödeyecek kadar tiyatroya saygılılar.

Behzat Uygur: 9 jüriden yalnızca bir tanesi geldi, kimse oyunları izlemiyor. Komediyi kategoriden çıkarmalarıyla ilgili ise Süheyl’in güzel bir sözü var: ‘O zaman tiyatronun simgelerinden gülen yüzü de çıkarsınlar. Bu karar bu türe emek vermiş duayen isimlere saygısızlıktır. Afife Jale’yi ciddiye alıyoruz ama Afife Ödülü’nü ciddiye almıyoruz.

Ali Poyrazoğlu: Jüri, ahbap-çavuş ilişkisi içinde hareket ediyor. Bu tavır sadece sanatçılara değil tiyatro izleyicisine de haksızlıktır.

Levent Özdilek: Afife Jale saygın bir addır, o ada yakışacak şekilde ödülün altını doldurmaları gerekir. Bizim için bir koltuk bile değerli, jürinin oyunları ücretsiz izlemesine son verilmeli.