TRT Haber-Sen’e savaş açtı

Haber-Sen yönetiminde bulunan TRT muhabiri Osman Köse, mecliste TRT raporunun görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısını “izinsiz izlediği” gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldı ve açığa alındı.

soL (HABER MERKEZİ) Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu üyesi TRT Muhabiri Osman Köse, TRT raporunun görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu toplantısını izinsiz izlediği gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldı ve soruşturma süresince açığa alındı.

Olayla ilgili olarak KESK Genel Merkezi'nde KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek, Haber-Sen Genel Başkanı Ali Yılbaşı ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay'ın katılımıyla bir basın toplantısı düzenlenirken, toplantıyı Anadolu ve ANKA haber ajansları takip etmedi.

Sendikadan yapılan açıklamada, muhabir Osman Köse'nin, komisyon toplantısının olduğu gün özellikle Ankara'dan uzaklaştırılmaya çalışıldığı belirtildi. Açıklamada, 20 yıllık meslek hayatında sadece bir defa yurtdışı görevine gönderilmiş olan Köse'nin, TBMM'de komisyonun toplanacağı 4 Haziran tarihinde önce TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın Hindistan gezisini takip etmek üzere görevlendirildiği, bu gezinin iptal edilmesi üzerine de Güneydoğu Avrupa Devlet Başkanları Zirvesi'ne katılan Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın temaslarını izlemesi için zirvenin gerçekleştirileceği Karadağ'a gitmesinin söylendiği belirtildi.

Osman Köse, o tarihte Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu'nda olağanüstü bir toplantı gerçekleşeceğini belirterek, bu toplantıya katılacağı gerekçesiyle 2005/14 sayılı Başbakanlık genelgesine dayanarak izin talebinde bulundu. Fakat TRT yönetimi, Köse'yi yurtdışına gönderme inadından vazgeçmedi. Haber-Sen Genel Merkezi'nden gönderilen doğrulama yazısına rağmen Osman Köse hakkında "göreve gitmediği" gerekçesiyle soruşturma açıldı. Köse'nin ayrıca soruşturma süresince açığa alınmasına karar verildi.

Karar hukuksuz

Sendikadan yapılan açıklamada, 2005/14 numaralı Başbakanlık genelgesinin 9. maddesi gereği, Osman Köse'nin sendika genel merkez toplantısı nedeniyle izinli sayılması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, Köse'nin açığa alınmasının da hukuksuz olduğunun, zira aynı genelgenin 3. maddesine göre görevden uzaklaştırma tedbirinin ancak ilgili personelin yürütmekte olduğu görevin, yürütülen soruşturmayı etkileyeceği yönünde açık ve güçlü bir ihtimal bulunması durumunda alınabileceğinin, Köse yönetici olmadığı için bunun söz konusu olmadığının altı çizildi.