Nobel ödüllü Dario Fo'dan G8 ve Berlusconi eleştirisi

Nobel ödüllü tiyatro sanatçısı ve oyuncu Dario Fo, Floransa'da Santa Croce meydanında sahneye koyduğu "Giotto ya da Giotto Değil" adlı oyunu sonrasında G8 zirvesini ve Berlusconi hükümetini eleştirdi.

Aslı Kayabal (İtalya) Dario Fo, Floransa'da Santa Croce meydanında sahneye koyduğu "Giotto ya da Giotto Degil" adlı oyunu sonrasında "İtalya adına konuşursam yoksul ülkelere verilen yardım sözleri hiç gerçekleşmedi. Bu G8'in ilk yalanıdır. Cenaze törenlerine katılan ve ağlayan siyaset adamları beni güldürüyor. Bir oyuncu olduğum için rollerini ne kadar kötu oynadıklarını daha iyi gözleyebiliyorum" diyerek hükümeti eleştirdi.

Berlusconi'ye de değinen Dario Fo, "Berlusconi çok kötu bir aktör ama altı saat hiç durmaksızın fikra anlatabilecek yetenekte mükemmel bir seyyar satıcı" diye konuştu.

Geçtiğimiz Haziran ayında Assisi katedrali önünde sahneleyeceği "Giotto ya da Giotto Degil" adli oyunu kilisenin sansurune ugrayan ve Assisi kilisesi basrahibi Domenico Sorrentino'nun kasabayi terk etmesini istedigi Fo'ya Floransa'daki Puccini Tiyatrosu kucak acti.

Domenico Sorrentino, Fo'nun beş saat süren monologunda kilisedeki fresklerin Giotto tarafindan yapılmadığını tarihsel araştırmalara dayanarak anlatmasını bir tür şov olarak nitelemişti.

Giotto büyük bir spekülatördü
Fo Giotto'nun babası gibi büyük bir spekülatör oldugunu, buyuk miktarda borc paralar verdigini one surerek. "Giotto ya da Giotto Degil adli oyunu sahneye koymadan once dort yil boyunca arastirma yaptim. Assisi kilisesinde Aziz Francesco'nun yasamindan kesitlere yer veren freskler Giotto tarafindan yapilmis olamaz cunku Giotto o tarihte bu freskleri resmedemeyecek kadar gencti. Gizlenen gercekleri anlatiyorum" diye konustu.

Assisi kilisesindeki fresklerin temizlenmesi sürecinde restorasyon calışmalarına başkanlık eden Bruno Zanardi mevcut fresklerin büyük bir bölümünün Giotto değil ama Romali ressam Pietro Cavallini'nin eseri olabileceğine dikkat çekti. "Giotto'nun Şantiyesi" adlı bir kitap kaleme alan ve Assisi kilisesindeki freskleri inceleyen sanat tarihçisi Federico Zeri de Zanardi'nin tezine destek çıkarak fresklerin Giotto'nun işi olmadığını söyledi.