Musa Anter’in hayatı “Araf”ta

Tiyatro Avesta, 1992’de katledilen Musa Anter’in hayatını anlatan “Araf” (İki Ülke Arasında) adlı Kürtçe oyunu 20 Eylül’de Nusaybin’de sergileyecek.

soL (HABER MERKEZİ) Tek kişilik oyun "Araf", Cumhuriyet dönemi aydınlarından Musa Anter'in hayatını biyografik bir anlatımla sunuyor. Oyun, Anter'in köy yılları, okul ve cezaevi yılları, bir bütün olarak seyirciye bir İstanbul beyefendisinin yaşadığı komik ve dramatik öyküleri barındırıyor. Musa Anter'in elli yıllık yaşamını anlatırken, faili meçhul bir cinayete kurban gitmesine dikkat çekilerek, günümüzde hala aydın cinayetlerinin devam ettiğine işaret edilen "Araf"ta, Anter'in, iki dil ve iki kültür arasındaki köprü görevi gördüğüne dikkat çekiliyor.

Uzun bir araştırma ve inceleme sonucu çalışmalarına başlayan Tiyatro Avesta, oyunun galasını 20 Eylül'de Musa Anter'in doğum yeri olan Mardin'in Nusaybin ilçesinde gerçekleştirecek. İsveç İstanbul Başkonsolosluğu ve Nusaybin Belediyesi'nin desteklediği oyun, Nusaybin ve İstanbul galalarından sonra 2009'un başında İsveç'te turneye çıkacağı belirtildi.

Cihan Şan'ın yazdığı oyunu Aydın Orak yönetiyor. Yönetmen yardımcıları Bilal Bulut ve Necla Özay. Oyunun müzikleri Efkan Şeşen, efekti Özgün Yarar, ışık tasarımı Ahmet Çay, video yönetmenliği Hüseyin Karabey ve dekor tasarımı Filiz Çağın'a ait. Oyununda Aydın Orak rol alıyor. Musa Anter'in görüntüleriyle sinevizyondan desteklenen projenin danışmanlığını da Turgay Tanülkü üstleniyor.

Aziz Nesin'den Musa Anter'e
Türkiye'de oldukça az olan Kürtçe tiyatro gruplarından biri olan Tiyatro Avesta, anlatı tiyatrosunun ve özellikle geleneksel Anadolu Tiyatrosu'nun özelliklerini harmanlayarak, Musa Anter'in yaşamını sahneleyecek. Avesta, ayrıca modern teknikleri de bu oyunun yapısına uygun olarak (projeksiyon ve ışık tasarımı ile) bir biyografi denemesi yapacak.

Aydın Orak ve Cihan Şan'ın kurduğu grup, 2003 yılında "Bir İhsak'sın Bir Cemil" oyunuyla Tiyatro Avesta adını aldı. Grubun ilk Kürtçe oyun denemesi olan "Bir Delinin Güncesi" N. Gogol'un ünlü klasiğini uyarladı. Daha çok özel ve deneysel oyunlar için bir araya gelen grubun amacı Kürt Tiyatrosu'na katkı sunmak şeklinde ifade ediliyor. Grup daha sonra Aziz Nesin'in "Sen Gara Değilsin" adlı eserini Kürtçeye çevirdi ve oyun 4. Batman-Hasankeyf Festivali ile Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali olmak üzere birçok etkinlikte sahnelendi.