Kenardan değil tam ortadan geçiyor

Kriz dünyadan geçerken Türkiye&#039ye uğramıyor mu? www.kenaradegiltamortaya.com sitesi, krizin nereden geçtiğini eğlenceli bir dille anlatıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Sadece birka&ccedil ay i&ccedilinde dev sermaye kuruluşları ve bankalar battı. General Motors ve Crysler gibi d&uumlnya otomotiv devleri &quotbiz bittik&quot a&ccedilıklaması yaptılar. Bir&ccedilok sekt&oumlrde sayıları y&uumlzbinleri ge&ccedilen emek&ccedili kapının &oumln&uumlne kondu. ABD'den yola &ccedilıkan ekonomik kriz, karşısına kim &ccedilıkarsa ezip ge&ccediliyor. Peki T&uumlrkiye'ye uğramıyor mu?

İnternet ortamında hazırlanan www.kenaradegiltamortaya.com sitesine girenler, karşılarında, &quotHamdolsun teğet ge&ccedilti diyenlere inat&quot sloganıyla, krizin ge&ccediliş yoluna ilişkin bilgiler buluyorlar. &quotKriz bize ne yaptı, kim ne dedi&quot sorularına yanıt veren hatırlatma mesajlarının altında, h&uumlk&uumlmetin bu konuda alınabilecek tedbir &oumlnerileri yer alıyor. &quot3 &ccedilocuk yapın&quot, &quotvelev ki teğet ge&ccedilti&quot, &quotAllah başımızdan eksik etmesin&quot ve &quothamdolsun&quot bu mesajlardan bazıları ve her sayfada rastlantısal olarak karşınıza &ccedilıkıyor.

Siteyi hazırlayan Ozan &Ccedilağlargil ve Ekin Arabacıoğlu, benzer konularda dikkat &ccedileken ve bilgilendirme amacı taşıyan bir&ccedilok site yaptıklarını s&oumlyledi. &Ccedilağlargil, &quotbizi y&oumlnetenlerin b&uumlt&uumln d&uumlnyayı sarsan bu ekonomik tablo karşısında, okuyup-&uumlflemek haricinde pek &oumlnlem almaması sonucunda minik bir oyuncak hazırladık. Her ay, o sıralarda yanlış g&oumlrd&uumlğ&uumlm&uumlz şeyler hakkında b&oumlyle siteler yapmaya &ccedilalışıyoruz. Bu ay konumuz ekonomik krizdi ve kenaradegiltamortaya.com'u &ccedilıkarttık&quot dedi.

'Kriz herkesi etkileyecek'

&Ccedilağlargil, &quotkrizin etkilerini daha yeni g&oumlrmeye başladığımızı, 2009'un bizler i&ccedilin hi&ccedil hayırlı ge&ccedilmeyeceğini d&uumlş&uumln&uumlyorum. Umuyorum ki bu memleketin insanları, zor zamanlarda k&oumlm&uumlr dağıtmak zorunda kalınmayacak bir refah seviyesine ulaşmayı ama&ccedil edinmiş bir devletin, k&oumlm&uumlr dağıtan bir devletten daha makbul olduğunu fark eder. 4-6 ay i&ccedilerisinde T&uumlrkiye'de krizden etkilenmeyecek kimse kalmayacak&quot yorumunu yaptı.

Kenardan değil, tam ortadan ge&ccedilen krizin gelişmeleri doğrultusunda siteye s&uumlrekli yeni mesajlar ve haberler ekleniyor. İşte krizin, &oumlzellikle h&uumlk&uumlmet tarafından sık&ccedila tekrarlanan ironik re&ccedileteleri:

'Hamdolsun'
Ekonomi profes&oumlr&uuml Seyfettin G&uumlrsel: 2009'da ekonomi b&uumly&uumlse bile işsizler ordusuna 500 bin kişi daha eklenecek...

Ev tekstili sekt&oumlr&uumlnde Elegant markasıyla &uumlnlenen, bu alanda d&uumlnyanın 3'&uumlnc&uuml b&uumly&uumlk firması olan, Gaziantep'te kurulu Tekerekoğlu Tekstil A. Ş. kapandı. 1800 kişi işsiz kaldı.

T&UumlSİAD: &Oumlnlem almayan tek &uumllkeyiz.

Merkez Bankası T&uumlketici G&uumlven Endeksi, Ekim ayında y&uumlzde 15.18 aşağı indi.

'Allah başımızdan eksik etmesin'

Doğalgaza y&uumlzde 22 zam yapıldı. (1 Kasım 2008)

175 tersane iş&ccedilisi kriz nedeniyle işten &ccedilıkartıldı. (10 Kasım 2008)

Derviş: Kriz sanılandan daha k&oumlt&uuml.

Bursa'da bulunan Bosch, 27 Aralık 2008-12 Ocak 2009 arası otomotiv yedek par&ccedila &uumlretimini durduracak.

'3 &ccedilocuk yapın'
DİSK Genel Başkanı S&uumlleyman &Ccedilelebi: Trakya'da 40 bin kişi işten atıldı. Kriz fırsat&ccedilılığı yapılıyor.

Krize karşı tedbir alan bankalar bilgi vermeden m&uumlşterilerinin kredi kartı limitini d&uumlş&uumlr&uumlyor. Ford Otosan'ın, Kocaeli ve İn&oumln&uuml fabrikalarında 20 Aralık 2008-12 Ocak 2009 arasında ara&ccedil &uumlretimi yapılmayacağı bildirildi.

T&uumlrkiye, işsizlik oranı d&uumlnyada en y&uumlksek olan 5'inci &uumllke. (10.3)

'Velev ki teğet ge&ccedilti'
Krizle birlikte artan haciz işlemlerinin ardından, Konya'da haczedilen eşyaların konulduğu yedd-i emin depoları tamamen doldu.

T&uumlrkiye, yıllık enflasyonu d&uumlnyada en y&uumlksek olan 6. &uumllke (12.0). Bizi Endonezya, Şili ve Hindistan gibi &uumllkeler takip ediyor.

Ekim ayında toplam taşıt pazarı y&uumlzde 37.3 geriledi.

'Buna da ş&uumlk&uumlr'

Protestolu senet tutarı ekim ayında y&uumlzde 22 artarak, 693 milyon YTL'ye &ccedilıktı.
Ford 300 kişiyi &ccedilıkarıyor.

T&UumlSİAD: Krizden &ccedilok tedirginiz (9 Ekim 2008)