Günay'dan patronlara mektup var

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sermaye sahiplerine bir mektup yazarak, kültür yatırımlarını artırmalarını istedi. Sermaye desteğinin eksikliğinden yakınan Günay'ın "işbirliği" örnekleri arasında Koç'a kiralamayı düşündüğü Noel Baba Müzesi de bulunuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Her fırsatta kültür ve sanat faaliyetleri ile kültür varlıklarının restorasyonu gibi konularda sponsor eksikliğinden yakınan Bakan Günay, bu sıkıntısını bir mektupla dile getirdi. Patronlara hitaben yazdığı mektupta, Günay, kültürel yatırımların en az ekonomik yatırımlar kadar öncelikli ve değerli olduğunu vurgulayarak, bu konuda yatırım yapmalarını istedi. Mektubunda yasal düzenlemelerle yatırımların özendirici hale getirildiğini anlatan Günay, "ancak bugüne kadar bahsettiğimiz çabamıza ticari ve ekonomik faaliyet gösteren iş çevrelerinden gerçek ve tüzel kişilerin ilgi ve desteği yeterli düzeye ulaşmış değildir. Bunun çeşitli nedenleri olabilir" sözleriyle sıkıntısını da dile getirdi.

Kültürün "yeniden yapılanması"
Türkiye'nin zengin kültürel değerleri olduğundan bahseden Günay, bu mirasın gelecek nesillere aktarılabilmesi için bir "yeniden yapılanmaya" ihtiyaç duyulduğunu, "Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu"yla gereken teşviklerin de sağlandığını belirtti. Kültür ve sanat sponsorlarına sağlanan mali kolaylıkların yasa hükümleriyle düzenlendiğini hatırlatan Günay, bu konudaki farkındalığın arttırılması için medyadan yardım istedi.

Günay, kültür alanlarının ranta açılması konusunda her gün farklı bir öneriyle kamuoyu karşısına çıkıyor. Müzelerin yetersizliğinden sıkça bahseden Günay, özelleştirilmeleri için her fırsatı değerlendiriyor. Yasal yönden tek engel de, ören yerleri ve buralarda bulunan arkeolojik taşınmaz kültür varlıklarının tüzel kişilerin kullanımına sunulmasına ilişkin "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararı"nın Günay tarafından imzalanmasıyla ortadan kalktı.

Önce ticaret!
Ertuğrul Günay, kültür varlıklarını kiraya vermenin yanı sıra yıkıp yerine ticaret merkezleri kurmak konusunda da hızlı davranıyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında İstanbul'da Kongre Vadisi olarak bilinen alanın dönüştürülmesi için önce AKM'yi yıkmayı planlayan Günay, sanat örgütlerinin engeline takıldı. Ardından burayı tadilata aldırarak yerine Maslak Ayzağa'daki Kültür ve Kongre Merkezi'nin İstanbul'un yeni AKM'si olacağını ilan etti. Bu konuda İKSV ile anlaşmaya çalışan Günay'ın bir sonraki adımı, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ni yıkmak oldu. Önceki gün de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, danışmanı Kenan Işık ve Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya ile birlikte yeni yapılacak kompleksin 2009'da hizmete açılacağını duyurdu. İlgili kurumları, kültür ve sanat faaliyetlerini gerek kadrolar gerek içerik bakımından AKP'nin kültür politikaları çerçevesinde dönüştürme gayreti içindeki Günay'ın son icraatı da patronlara yazdığı "davet" mektubu oldu.

Seç, beğen, al...
Bakan Günay'ın kültürel yatırım olarak bahsettiği ve destek beklediği yatırımlar arasında, tarihi bir mekan olan Rumelihisarı ve Ankara'daki Cer Atölyeleri de bulunuyor. Günay, yakın geçmişte Antalya'daki Noel Baba Müzesi'nin Koç Vakfı'na kiralanabilmesi için görüşmelerde de bulunmuştu. Bir başka "kiralık kültürel varlık" da Antalya'daki Perge Antik Kenti. Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan'ın Perge Antik Kenti'nin işletmesine talip olduğu ve tadilatında ihtiyaç duyulan yüksek meblağı bulmak için çeşitli sermaye gruplarıyla görüştüğü söyleniyor.