Behçet Aysan Şiir Ödülü

Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz şair ve hekim Behçet Aysan anısına, Türk Tabipler Birliği (TTB) tarafından verilen şiir ödülüne başvurular 15 Eylül’de sona eriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Şair Behçet Aysan 2 Temmuz 1993'te, Sivas'ta Madımak Oteli'ndeki yangında hayatını kaybeden 36 aydınımızdan biriydi. TTB, aynı zamanda hekim olan Dr. Behçet Aysan'ın anısına düzenlediği şiir ödülüyle hem ünlü şairin hem de toplumsal belleğimizin bir parçası olması gereken Sivas Katliamı'nın unutulmamasını istiyor.

Ödüle, 2007 Ocak yılından sonra yayımlanmış bir kitap ya da yayına hazır bir kitap dosyasıyla aday olunabilecek. Başvurular 15 Eylül pazartesi günü sona eriyor. Seçici kurulunda Cevat Çapan, Arif Damar, Doğan Hızlan, Emin Özdemir, Ahmet Telli, Ali Cengizkan ve Ataol Behramoğlu'nun bulunduğu yarışmanın sonunda bir eser ödüle layık görülecek ve eser sahibine bronz bir heykel verilecek. Yarıma sonucu Kasım ayında açıklanacak.

"Sivas Katliamı toplumsal bilincin bir parçasıdır"
Türk Tabipleri Birliği'nden gazetemize yapılan açıklamada, Sivas Katliamı'nda yaşamını yitiren Dr. Behçet Aysan ve 36 aydınımız anısına, hiçbir maddi karşılık tanımlanmayarak verilen bu ödülün, Türk Tabipleri Birliği'nin kendine biçtiği toplumsal sorumluluğun bir parçası olduğu belirtildi.
Bir demokratik kitle örgütü olmanın yanında, hekim meslek örgütü kimliği Türk Tabipleri Birliği'nin böylesi bir ödülü düzenleme/verme gerekçesini oluşturuyor. Behçet Aysan'ın seçilmesinin öncelikli nedeni de onun hekim kimliği. Ancak, TTB Dr. Behçet Aysan'ın toplumcu duruşunu da şiir ödülü verilmesinin gerekçesi olarak tanımlıyor. TTB, 2 Temmuz 1993 Madımak katliamının bir dinci-gerici kalkışma/eylem olduğunu belirterek, toplumsal belleğimizin unutulmaması gereken bir yerinde durması gerektiğinin altını çiziyor.

TTB, bu ödüle başvuracak edebiyatçıların ya da bu ödül ile ilgili haberleri izleyen okurların, Behçet Aysan'ı bir gerici kalkışmanın öldürdüğü aydın/şair kimliğinin yanında toplumcu bir hekim duruşuyla da anımsamalarını hatırlatarak şairleri ödüle katılmaya davet ediyor.

"Bu ödül en büyük onurlardan biridir"
Behçet Aysan Şiir Ödülü'nü ilk olarak 1995 yılında Adnan Satıcı'nın "Yerçekimine Uyan Portakal Çiçeği" ve Cahit Ökmen'in "Melankolik Masal" adlı yapıtları almıştı. 1999 yılında "Çerçi Zeus/Bir Çağdaş Mitoloji" adlı kitabıyla Yılmaz Gruda, 2001'de "Dip Sevgi" adlı kitabıyla Turgay Fişekçi, 2003'te "Susmalar Kitabı" adlı yapıtıyla Aydın Şimşek ve 2005'te de "Bak Hala Çok Güzelsin" adlı kitabıyla Onur Caymaz bu ödülü alan şairlerdendi. 2006 yılının ödülünü "Şehirde Bir Yılkı Atı" adlı kitabıyla Ahmet Erhan, geçen yılın ödülünü de "Kanıt" adlı kitabıyla Salih Bolat almıştı. Ödülle ilgili görüştüğümüz Bolat duygularını, "toplumsal ve tarihsel derin anlamı ve saygınlığı yanında seçicilik açısından da düzeyi tartışılamayacak bir ödüldür. Bu ödüle layık görülmek, bana tanınmış en büyük onurlandırmalardan biridir. Bir şairin yaşamını anlamlandıran bundan daha önemli ne olabilir ki" sözleriyle ifade etti.

Başvuru için adres:
Ödüle aday olacak şairler, adı, açık adresi ve kısa yaşam öyküsüyle birlikte kitaplarını (8 adet) ya da şiir dosyalarını (8 adet) TTB Merkez Konseyi GMK Bulvarı Şehit Daniş Tunalıgil Sok. No:2 Kat:4, 06570 Maltepe-Ankara adresine gönderebilirler.