‘Südümüz satlık, oyumuz deell!'

Antalya’da biraraya gelen süt üreticileri hükümete tepki gösterirken, “Südümüz satlık, oyumuz deell!” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Antalya'da düzenlenen "Alakız sütünü helal etmiyor" adı verilen bir mitingde biraraya gelen süt üreticileri, "Oy değil süt satıyoruz", "Çiftçiler burada hükümet nerede?" sloganları attılar.

Antalya'da Köy Hizmetleri eski binası önünden eski lunapark alanına kadar yürüyen süt üreticilerinin mitingine binin üzerinde çiftçi katılırken, burada çiftçi birlikleri ve meslek örgütleri adına Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yakup Soytürk tarafından bir açıklama yapıldı. Soytürk yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Alakız sütünü helal etmiyor, çünkü 1 litre süt, 1 litre sudan daha ucuz. Sütün fiyatı 64 kuruştan 25 kuruşa düştü, yemin fiyatı ise 23 liradan 30 liraya yükseldi, işte bu yüzden Alakız sütünü helal etmiyor."

Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Konya, Manisa'dan çiftçilerin katıldığı eylemde konuşan Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muammer Saygılı'da yoğurtta katı madde oranının yüzde 14'ten yüzde 3'e, protein oranının 4'ten 3'e düşürülmesine dikkat çekerken sözlerini şöyle sürdürdü: "Sütümüzü daha ucuza almak için, Türkiye'yi uluslararası tekellerin eline bırakmak için ve bize su gibi yoğurt yedirmek için bu oranları düşürdüler. Yürütülen bu politikalar yüzünden damızlık sığır sayısı 5.5 milyondan 4 milyona, koyun sayısı 17 milyondan 10 milyona, keçi sayısı 4 milyondan 2 milyona düşürüldü. Haklarımızı alana kadar bu miting ve yürüyüşlerimiz sürecek."

"Alakız karnını doyuramıyor"
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer de mitingde yaptığı konuşmada, "Alakız'ın karnını doyuramadığını" söylerken, "Türkiye'de 1 litre süt ile 1 kilo yem alınamıyor, ama Avrupa'da 1 litre süt ile 2 kilo yem alınabiliyor. Anadolu'daki 'Alakız' karnını doyuramıyor, Avrupa'da ise 'Sarıkız'ın karnı tok. 2008 yılına göre Türkiye'de bu yıl kesilen hayvan sayısında yüzde 127 artış var. Üreticide süt 40 kuruş iken markette 2 liraya satılıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu fark yoktur. Arada malı kim götürüyor?" dedi. Türkiye'de yıllık kişi başına düşen süt miktarının 14 litre iken, Avrupa'da 110 litre olduğunu söyleyen Tuncer, "'Bizde fazla üretim yapılıyor' diyenlerin bu sözleri koca bir yalandır. Elektrik, su, mazot ve yem fiyatları sürekli artarken süt fiyatı düşüyor. Bu çarpık tabloyu sona erdirmeye kararlıyız. Türkiye uluslararası tekelin eline bırakılmaya çalışılıyor ve biz buna izin vermemek için bu meşaleyi burada yaktık, tüm ülkeye dalga dalga yayılacak" dedi.