Şekerbank'a 'HES borusu' hediye ettiler'

Çevre duyarlılığına yönelik sergiler düzenleyen Şekerbank'ın, Solaklı Vadisi'nde yapımı süren bir HES inşaatının sahibi olması İstanbul'da düzenlenen eylemle protesto edildi. Eylemi düzenleyen Kamusal Sanat Laboratuvarı, Şekerbank'a HES borusu hediye etti.

Kamusal Sanat Laboratuvarı (KSL), çevre duyarlılığına vurgu yapan sergiler düzenleyen Şekerbank’ın İstanbul Feneryolu şubesi önünde ilginç bir eylem yaptı. Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Solaklı Vadisinde yapımı sürdürülen Derebaşı HES Projesinin gerçek sahibinin Şekerbank olduğunu açıklamak amacıyla yapıldığı belirtilen eylem renkli görüntülere sahne olurken, eylemciler Şekerbank'a HES borusu hediye ettiler.

HES borusunun içinden 'içten bakış'
Eyleme Karadeniz İsyandadır Platformu, Sanatçılar, HES'lere Karşı Gençlik Kampı Öğrencilerinin yanısıra Mimar Sinan, Marmara, Boğaziçi, Yıldız Teknik, Galatasaray, Okan, Bilgi ve İstanbul Üniversitesinden öğrenciler de destek verdi. Eylem için hazırlanan, üzerinde “Şekerbank HES Çalışmalarına Devam Ediyor” ve Şekerbank’ın son sergisinin adı olan “İçten Bakış” yazılı iki metre çapındaki HES borusu bankanın giriş kapısı önüne taşındı. Performans, sergide yer alan “İçten Bakış” videsunun HES borusunun “içinden” seyredilmesi üzerine kurulmuştu.

Açık ekran galerileri eylemden önce kapatıldı
Ancak eylemden haberdar olan Şekerbank yönetimi ve sergi küratörünün 24 saat açık olan “Açık Ekran” galerilerini kapatarak video ekranını banka vitrininden kaldırdığı ortaya çıktı. Bunun üzerine HES borusu bankanın kapısına bırakılarak, basın açıklamaları yapıldı. Eylem sırasında HES borusunun içine, Solaklı Vadisi köylerinden olan Karaçam, Köknar halkına yapılan saldırılar ve doğanın katledilişini anlatan fotoğraflar yapıştırıldı.

Altında iki yüzden fazla sanatçının imzası bulunan, Şekerbank’ın ekoloji temalı sergi serisini eleştiren açıklama ile Kamusal Sanat Laboratuvarı’nın açıklaması ve sekiz üniversitenin öğrencilerinin açıklaması basına okundu.

Şekerbank'a 'HES borusu' hediye ettiler
Karadeniz İsyandadır Platformu ve HES’lere Gençlik Kampı üyelerinin de birer konuşma yaptığı eyleme, banka şubesinin bulunduğu Bağdat Caddesi’nden geçenler yoğun ilgi gösterdi. Kamusal Sanat Laboratuvarı'nın, Şekerbank’a 'hediye' ettiği HES borusunun bankanın giriş kapısında bırakılmasıyla eylem sona erdi.

Şekerbank'ın geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıkladığı projeyle Yeni Medya Sanatları Galerisi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'İçten Bakış' adlı video seçkisiyle, bankanın sürdürülebilir kalkınma adına üstlendiği misyonun güncel sanat alanına taşınması ve ekoloji kavramının bu kez de sanatçının içten bakışıyla sorgulandığı belirtilmişti.

Eyleme neden olan serginin ayrıntıları
Ekim sonuna kadar süreceği açıklanan serginin, yedi ildeki banka şubelerinde özel tasarlanan monitörler aracılığıyla 24 saat izlenebileceği duyurularak, şu ifadelere yer verilmişti: "Berat Işık'ın video çalışmalarında doğa ve teknoloji ilişkisi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan toplumsal çelişkiler ironik bir şekilde ortaya konuluyor. Tarlayı süpüren köylü, özgürlüğü düşleyen ve avlanan insanın karmaşık durumunun yarattığı çelişki ve karşıtlıklar, çalışmaların izleğini oluşturuyor.

Sanatçıyı kuyunun dibine sürükleyen 'içten bakış'
Dostluk ve yaşam, kaybedilen insanlık ve mistisizm, 'içerinden bir bakış' olarak sanatçıyı bir kuyunun içine doğru sürüklerken aynı zamanda öze doğru bakmaya itiyor. İnsanı kuşatan organik yaşamla kurduğu denge sadece doğayı değil, doğanın sakladığı görünmeyenleri de içinde taşımakta... Bu bağlamda Berat Işık'ın çalışmalarında ekoloji insanın diğer insanlarla girmiş olduğu toplumsal ilişkilerle de çevresindeki toprağa, taşa, suya, havaya ait alanda kurduğu yeni bir ''zihinsel tin'' olarak ele alınıyor ve sadece psikolojik ilişkilerinde değil, tüm dünyayla da bir birleşme olarak çıkıyor karşımıza.

'Şekerbank, ekoloji üzerine düşünmeye davet ediyor'
Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi'nde Ekim ayı sonuna kadar sürecek olan "İçten Bakış" başlıklı sergisi ile Berat Işık, sanat izleyicisini galeride ve Şekerbank şubelerinde farklı bir deneyime ve yüzyıllardır yeryüzünde varlığımızı borçlu olduğumuz ekoloji üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor."

Yusuf Yavuz