Samsun’da şebeke suyu 1500 kişiyi zehirledi

Samsun’a bağlı Terme ilçesinde şebeke suyundan zehirlenme şüphesiyle yaklaşık 1500 kişi hastanelik oldu. İshal, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma şikayetiyle hastaneye başvuranların şebeke suyundan virüs kaptıklarından şüphelenilirken salgına önlem olarak “Suyun kaynatın da için” denildi

Samsun’a bağlı Terme ilçesinde geçtiğimiz cumartesi günü başlayan salgın dün ve bugün tavan yaptı. Çoğunluğu çocuk olmak üzere aile hekimlerine ve Terme Devlet Hastanesi'ne benzeri şikayetlerle gelen hasta sayısı 1500’u buldu. Hastaneye çok sayıda kişinin başvurması nedeniyle bazı çocuklar ve vatandaşların ayakta ve banklarda tedavi edildiği gözlendi.

Salgına rağmen okullar tatil edilmedi
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ilçedeki salgından dolayı ilköğretime giden 1000'e yakın öğrencinin bugün okula gelmediğini açıkladı. Salgına rağmen okullar tatil edilmezken salgınla ilgili belediye hoparlöründen herhangi bir uyarı anonsu yapılmadığı, Samsun Valisinin de henüz bölgeye gitmediği bildirildi.

Dün akşam saatlerinde hastaneye akın eden hastalara yetişemeyen Terme Devlet Hastanesi'nde, tüm sağlık personelinin izinleri kaldırıldı. Gece yarısında çocuk poliklinikleri açıldı, boş olan hasta servisleri gelen çocuk hastalara ayrıldı. Samsun'dan ilçeye 4 çocuk doktoru ve 2 pratisyen hekim gönderildi. soL muhabirinin bildirdiğine göre, şu anda ilçede salgından dolayı yatan hasta sayısı 18, 2 hasta ise çok yüksek ateş nedeniyle Samsun devlet hastanesine sevkedilmiş durumda.

Şebeke suyuna atık mı karıştı?
Laboratuvarlardan gelen ilk tahlil sonuçlarından zehirlenme nedeni belirlenemezken, kesin sonucun 48 veya 72 saat sonra elde edilebileceği belirtildi. İlçedeki içme suyu şebekesinin klorlanmamasından ya da suya atık karışmasından dolayı salgın yaşandığından şüphelenilirken, Terme Belediye Başkanı konunun çok yönlü olarak araştırıldığını, gerekli açıklamanın konu netlik kazandıktan sonra yapılacağını söyledi.

“Suyu kaynatarak için”
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Sağlık İl Müdürü Mustafa Kasapoğlu ilçedeki vatandaşların içme suyunu kaynatarak içmeleri tavsiyesinde bulundu. Kaynaktan alınan su numuneleri Samsun ve Ankara Halk Sağlığı Laboratuvarları ile Ankara Hıfzıssıhha Laboratuvarları'na gönderildiğini, dün içme suyundan numune alarak klor oranına baktıklarını ifade eden Kasapoğlu, "İlçe merkezinde bakılan bakiye klorun yeterli olmadığı tespit edildiğinden Terme Belediyesi ile irtibata geçilmiş ve yapılması gerekenler sözlü ve yazılı olarak bildirilmiştir. Dün akşam saat 18.00 itibariyle alınan su numunelerinin bakiye klorunun yeterli olduğu görülmüştür.” diyen Kasapoğlu, sudaki klor miktarının şu an için ise fazla olabileceğini, bunun da mide bulantısına neden olabileceğini, vatandaşlara suyu kaynatarak içmelerini tavsiye ettiklerini söyledi.
Terme Kaymakamı Fahri Meral, hastane önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, hastaneye 1470 kişinin başvuruda bulunduğunu aktararak, ''Ağır nitelendirebileceğimiz hastamız yok ama 18 tane hasta servislerde yatıyor. İshal, ateş ve kusma olarak hastalık seyrediyor. İlçemizden dışkı ve su numuneleri alındı. Halk Sağlılığı laboratuvarına gönderildi. Sağlık Bakanlığına ve Samsun Valiliğine konuyla ilgili bilgi verildi.''

Hasta yakınları, belediye başkanını suçladı
Hastane çıkışı hasta yakınları, olayın içme suyundan kaynaklandığını iddia ederek, Terme Belediyesi’ne tepki gösterdi. Hasta yakınları birkaç gündür suların klorlanmadığını iddia ederek belediye başkanlığını suçladılar. İçme sularının temiz olmadığını ve belediyenin hiçbir çalışma yapmadığını belirten hasta yakınları belediyenin açıklama yapmamasına ve başkanın bu kadar insanın zehirlenmesi sonrasında hastaneye bile gelmediğini ve neden hiç bir açıklama yapmadığını belirterek protesto ettiler.

(soL - Samsun)